Бедствено положение в Хасковско заради пожарите

26 юли 2023, 22:24
, ,
 Автор: Васил Проданов
Прочетена:

В област Хасково беше обявено бедствено положение. Причината – повече от осем големи пожара вилнеят в региона.  Високите температури и вятъра затрудняват работата на огенборците.

Къщи пламнаха  в село Георги Добрево, а в Оряхово пламъците са обградили фотоволтаичен парк. Горски масиви пък са пламнали край село Дъбовец, община Любимец.

Цялата налична техника в областта на е разположение в борбата с пожарите. Активизирани са и всички екипи на пожарната. Очаква се в борбата да се включат и военни.

Най-критична е обстановкат край Дъбовец. Пътят Любимец – Ивайловград е затворен заради пламъците. Има обходен маршрут пред Малко Градище и Голям Извор.

Три са изгорелите къщи. Изпепелени са и селскостопански постройки. За щастие при стихията няма пострадали хора. Не се е наложила евакуация, няма и бедстващи.

Десетки са са изгорелите декари горски масиви, а фронтът на огъня не може да се определи. Като изключително сложна определи обстановката директорът на пожарната в Хасково Николай Вълчев. По думите му част от пожарите ще могат да се овладеят за няколко дни. В района температурите достигнаха 43 градуса.

Областният управител Красимир Ангелов поясни, че пожарите в Хасковско са били много повече, но част от тях вече са изгасени. Общо 25 пожарни автомобила са на линия в битката с пламъците в различни райони.

Ангелов посочи, че към момента няма данни за пострадали хора при пожарите. Противопожарни екипи пристигнаха от Бургас, Стара Загора, Ямбол и Кърджали и оказаха помощ на колегите им от Хасково. Ще бъде изпратена молба за включване на военнослужещи от Хасково в борбата с пламъците.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари