Бедствено положение в община Ивайловград заради горски пожар

30 юли 2023, 21:26
 Автор: Васил Проданов
Прочетена:

Заради голям горски пожар е обявено бедствено положение в община Ивайловград. Това гласи заповед на кмета на община Диана Овчарова.

Тя забрани извършването на всякакъв вид земеделска дейност докато то не бъде премахнато.

Пожаръте избухнал в събота в ранните следобедни часове в района на село Свирачи. Пламнали са смесени гори, стърнища, храсти и треви. Силните пориви на вятъра и високите температури спомогнали за разрастването му и той е обхванал територии на село Орешино.

Кметицата обяснява, че гасенето на пожара е допълнително възпрепятствано от липсата на горски пътища и пресечения терен, в който той е избухнал. Изгорели са около 5 000 декара храсти и широколистни гори.

С пламъците се борят над 100 души и 10 пожарни коли. На място има екипи на пожарната от Хасково, Ивайловград, Харманли, Симеоновград, Крумовград, Смолян и други, както и служители на горското в Ивйловград, полицията и доброволци.

Губернаторът на Хасковска област Гинка Райчева е отправила молба за осигуряване на тежка техника от „Мини Марица – изток“.

Има опасност пламъците да се разпространят и в землищата на други населени места в района, тъй като мястото е пресечено и достъпът на механизирана техника до него е затруднено.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари