Eвакуация във Врачанско заради водния апокалипсис

18 юни 2023, 7:39
,
Снимка: БНР
 Автор: Васил Проданов
Прочетена:

Късно в събота е започнала евакуация на жители на врачанското село Хайредин. Започнало е контролираното изпускане на язовир „Огоста“. Това повиши драстично нивото на реката със същото име. А проливните дъждове допълнително допринесоха за усложняването на обстановката.

Обявено е частично бедствено положение. Домовете си са напуснали над 10 души от 10 къщи. Пет ферми с животни също са евакуирани, обясни кметът на общината Тодор Тодоров.

Според него язовир „Огоста“ ще изпусне огромного количество вода. Процесът се контролира от областния управител и „Гражданска защита“. Вече се е получил разлив на реката при един от мостовете. Изградена е дига.

Усложнена остава обстановката при няколко реки в област Враца. Частично бедствено положение е обявено в още три общини. Отводняват се десетки къщи. Река Скът също е набъбнала драстично над критичното ниво, но през последните часове е започнала да спада.

Кметът на селото Николай Христов обясни, че водния обект е излязъл от коритото си на 200 метра преди центъра на населеното място. И там има готовност за евакуация. Изпратено е предупреждение до хората. Евакуираните може да бъдат настанени в училището в Борован, обясни заместник-кметът на общината Илияна Донкова. Тя изрази надежда до там да не се стигне.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари