Голям пожар бушува в Русе, стигна до къщи

18 юли 2023, 20:29
,
 Автор: Васил Проданов
Прочетена:

Голям пожар избухна в Русе. Огънят се е разпространил на територията на два квартала – „Долапите“ и „Средна кула“. По първоначални данни пламъците са избухнали около 15 часа. Високите температури и вятъра спомогнаха за разпространението им и те достигнаха почти до къщите.

Кметският наместник на „Долапите“ разказа, че огънят е тръгнал след преминаване на влакова композиция през участъка. Минути по-късно пламнало цялото трасе. Имало е отделни огнища на поне десет места.

Екипи на пожарната и местни граждани гасят до гробището на квартала. Местни фирми са осигурили две водоноски, с които русенци помагат да огнеборците. Според кмета те са много на брой, като е засегнат много голям район. Всичко около жп трасето е било овъглено, посочва той.

Заради пламъците недостижим е и домът за стари хора в квартал „Средна кула“. Местните вече са ивадили маркучите и пръскат жилищата си, за да не ги обгърне огнената стихия. Всеки помага с каквото има под ръка, разказва управникът Божидар Йотов.

Според него е изключено пламъците да са тръгнали от изхвърлен фас. По думите му той не може да предизвика такъв голям пожар. Стадионът в квартал „Долапите“ също е бил в пламъци. Доброволци носят кофи на труднодостъпните места, за да помагат на пожарникарите.

Заради извънредната ситуация са спрени влаковете. Горят и постройки във вилна зона.

А минути след 19 часа пожарът е бил локализиран.

Друг пожар е спрял временно движението към границата за Сърбия край Божурище. От пожарната поясниха, че в момента се извършват дейности по доизгасяване на пламъците. Няма информация за пострадали.

Пожарникарите са овладяли огъня. Всеки момент се очаква да бъде потушен.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари