Държавата си връща контрола над пристанище „Росенец“

19 юли 2023, 7:47
,
 Автор: Васил Проданов
Прочетена:

Държавата ще си върне контрола над пристанище „Росенец“. В сряда сутринта коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ внася предложение в парламента, по силата на което това може да се случи.

С него ще се прекрати концесията на пристанището, която беше удължена с решение на служебното правителство, обяви лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

Tой е категоричен, че тази стъпка е ключова за държавата. Лидерът на ПП е на мнение, че държавата трябва да поеме контрол над всяка ключова инфраструктура. Най-важни били тези по границата. Петков припомни, че в предишни години е имало съмнения относно това как се осъществява контролът над „Росенец“ и допълни, че транспортното министерство е готово да оперира пристанището. Чрез тази промяна  в хазната ще влизат и допулнителни средства.

Според Петков с тази крачка България заявява, че националната й цел е влизането в Шенген.  А подобни ключови инфраструктури нямало да се дават на концесия без мотиви.

Ген. Атанас Атанасов от „Демократична България обясни, че действията се предприемат именно сега, за да може да се ограничат възможностите на Русия да използва инфраструктура на страната ни с финансови цели. Той припомни, че федерацията е обявила държавата ни за неприятелска заради позицията ни за войната в Украйна. А връщането на контрола над „Росенец“ е трябвало да стане още преди години.

В момента концесионер на пристанището е „Лукойл“.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари