Какво е да си

22 дек. 2022, 10:06
 Автор: Петър Николаев
Прочетена:

След като опозна и ви запозна с 97 различни професии в „Работно време“,
Весела Методиева–Еси откри в себе си ново любопитство. Тя се запита защо в извънработно време хората правят това, което правят?

Защо някои кротко лепят марки, говорят на фикуси, бродират тишлайфери, а други преследват бури, плуват с акули или катерят в стил Боулдър, каквото и да означава това?

Защо някои си плюят в пазвата и се въртят три пъти около оста си, ако котка им мине път, а други най-спокойно стъпват на шахта в късна доба, и то в петък, 13…

Еси иска да знае какво е да си мултиталант, колекционер, аутсайдер, Марко Тотев, фрийленсър, доброволец, кифла… .

 

Еси отново пита. А отговорите стават достояние в ефира на ТВ+

Списък на епизодите:

Какво е да си популярен музикант в България?

Някои хора, чрез това, което правят, стават популярни. А други, за да станат популярни, правят някакви, всякакви неща. Защо популярността и славата са толкова примамливи?

Honores mutant mores! Славата променя нравите! – Латинска поговорка

Разни хора, разни мнения. Можем да обобщим все пак – някои хора, чрез това, което правят, стават популярни. А други, за да станат популярни, правят някакви, всякакви неща.

Защо популярността и славата са толкова примамливи. Защо някои се стремят към тях на всяка цена?

Какво е да си съвременен писател?

Писател e човек, който се занимава със създаването на писмени произведения, предназначени за обществена, а не за лична употреба.

Така твърди уикипедия. А ние ще се фокусираме в съвременния български писател. След написването на ръкописа следва един задължителен процес – коректор, редактор, издател…

Ще разберем повече за този път. Но в крайна сметка един писател е нищо без своите читатели. Ще проверим четат ли и какво българите.

Какво е да си стопанин на куче?

Много хора обичат кучетата. Лесно е да ги обичаш, но не толкова лесно е да ги отглеждаш и обгрижваш.

Кои хора избират куче за домашен любимец? Как става изборът на порода куче? Как се дресират кучета? Кои кучета са идеални за куче-водач. Що е то треньор по фризби с куче?

Знаем ли задълженията си като собственици на куче? Кои са минусите да отглеждаш куче и кои са плюсовете?

Какво е да си доброволец?

Доброволец – това е човек, който по своя воля прави добро. Става дума за добри идеи, каузи и дейности в полза на обществото. Каква е мотивацията на тези, които вършат добрини?

„В доброто вярват само тези малцина, които го вършат“ – Мария фон Ебнер-Ешенбах

Какво е да си IT специалист?

ИТ специалист – човек, който се занимава с една от следните дейности: администрация на мрежи, разработка на софтуер, инсталация на софтуер, планиране и мениджмънт на организационния технологичен цикъл, при което се поддържат софтуер и хардуер, с обновяване и заменяне.

Звучи сложно и нека си признаем – макар ежедневно да ползваме компютри, малко знаем за сферата на информационните технологии. Затова питаме – случайни, и неслучайни хора. Кой всъщност умее да се справя?

Какви качества притежава един IT специалист? Какво да очакваме в бъдеще в сферата на информационните технологии?

Какво е да си филателист?

Думата филателия означава колекциониране и изследване на пощенски марки, пликове, щемпели и други пощенски материали и документи. Хората, които колекционират марки се наричат филателисти.

Думата филателия идва от гръцките fhilos – приятел и „ateleia” – освобождаване от такса.

„Най-интересното нещо за една пощенска марка е упоритостта, с която тя се придържа към своята работа“ – Наполеон Хил

Какво е да си готик?

Готик субкултурата се ражда във Великобритания в началото на 80-те години под влиянието на готик музиката и като част от пънка. Готик представителите са свободно мислещи хора, които не приемат моралните обществени правила.

Готикът е субкултура, течение, движение, протест, бунт, музика, стил, начин на обличане, на гримиране, на поведение и като цяло – начин на живот. Както е казал мъдрият ни народ, по дрехите посрещат, а по ума изпращат. Затова разглеждаме и разказваме за визията на гота.

А после се втурваме в дебрите на неговите занимания, любими неща и вярвания.

Какво е да си съвременен поет?

Поетите и поетесите са писатели, които пишат и творят предимно в литературния жанр поезия.

Самата дума поезия идва от гръцки и в превод означава творчество, творение. Каква е формулата за добрата симбиоза мисли – думи?

Как пише съвременния поет? За какво? Що е то Муза? Поетично ли е времето, в което живеем?

Какво е да си популярен актьор в България?

„Велик е този артист, който кара зрителите да забравят за детайлите“ – Сара Бернар. А популярен трябва е този, който кара зрителите да го помнят.

За пръв път може да се говори за актьорство през 534 г. пр.н.е., когато древногръцкия изпълнител Теспис се качва на сцената в Театъра на Дионисий и става първия човек, който в пиеса изговаря думи на герой. Преди това историите са се разказвали като песен или танц.

Ето това е пример за популярен актьор – познат векове наред. Ние обаче се пренасяме на родна почва и питаме – Какво е да си популярен актьор в България?

Дали всеки актьор мечтае за широка популярност и част от занаята ли е?

Какво е да си будител?

Будител е човек, който през целия си живот активно популяризира и извежда в приоритет знанието за националната история, правилната употреба на майчиния език, както и преклонението към родната култура и национален дух.

Какво е да си будител – изобщо и в наши дни? Една от идеите на будителите е запазването на чист български език. Има ли как да стане това, възможно ли е? И трябва ли? Кои в наши дни са духовните водачи?

„Кое може да бъде по-честно и благородно от това да научиш другите на нещо, което сам най-добре знаеш?“ – Квинтилиан

Какво е да си уличен музикант?

Уличен музикант – всеки артист, който свири, пее, поставя пърформанс на обществено място. В повечето случаи наградите са под формата на пари, но могат да бъдат и други облаги, като храна, напитки или подаръци.

Разходихме се из цветната градска среда, за да попитаме хората – Какво е да си уличен музикант? Има ли формула за успех? Кои са удачните места? Какво хората харесват най-много?

„Голямото изкуство не само изобразява живота, а участвайки в живота го променя“ – Иля Еренбург

Какво е да си с чувство за хумор?

Хумор – ефект, при който способността на хора, обекти или ситуации поражда смях у други хора. Терминът произлиза от медицината на древните гърци, според която съчетание от течности известни като хумори, контролират човешкото здраве и емоции.

Лесно е да се засмееш на добрата смешка. Но какво е да я родиш, сътвориш, измислиш? И изобщо – Какво е да си с чувство за хумор?

„Не разбира ли човек от шеги, пиши го пропаднал. И да знаете: това въобще не е истински ум, та дори и човекът да има пет пръста чело“ – Антон Чехов

Какво е да си търсач на силни усещания?

Търсач на силни усещания – човек, който се впуска в различни приключения, с потенциал за физическа опасност. Синоними – авантюрист, адреналинов тип.

Факт е, че тези хора не са преобладаващо мнозинство и малко знаем за тях и техните активности. Затова питаме – Какво е да си търсач на силни усещания? Кой е по-адреналиновия пол? Какво дава адреналина?

„Сърцето се намира в равновесие единствено върху острието на бръснача“ – Пиер Рьоверди

Какво е да си стопанин на котка?

Стопанин на котка – това е всеки човек, който в двора, къщата или апартамента си отглежда котка като домашен любимец. Какви са тези хора, кои са техните общи черти, отговорности и радости.

Луи Кемюти, автор на цяла книга за котките твърди, че хората, които не харесват котките, не са уверени в себе си и се чувстват ощетени, защото са принудени да отстъпват пред други, по-успели в живота. А какви са хората, които обичат котките?

„Който има котка, няма защо да се страхува от самотата“ – Даниел Дефо

Какво е да си онлайн?

Думата „Онлайн“ в превод от английски означава на линия. Това е термин от областта на информационните технологии. Впоследствие той излиза от границите си и чрез общуването на хората се превръща в по-широко понятие.  Именно за широкото понятие е темата на този епизод.

Има ли хора, които наистина прекарват повече време онлайн, отколкото в реалния живот? Какви са тези хора? Къде е истината в едно онлайн запознанство – едни твърдят, че е безумно лесно да се представиш за такъв, какъвто не си, а други пък са убедени, че скрит зад компютъра, човек се открива много по-лесно.

„Интернет е толкова голям, мощен и безсмислен, че за някои хора се превръща в заместител на живот“ – Андрю Браун

Какво е да си нощен персонаж?

Нощен персонаж – човекът, който се чувства добре, действайки, творейки през нощта.

За да разберем повече за този тип хора, избрахме да го направим чрез една нощна инициатива – Нощ на театрите.

Кои хора се занимават с организацията й, какви са техните професии, качества?

Какво е да си био?

“БИО” – все по-често се използва като определение за здравословен начин на живот и информиран избор на съвременните активни хора.

Биологичните продукти се отличават с специален знак върху опаковката. Но освен него какво трябва да търсим? Как да разчитаме правилно етикетите?

Защо е толкова важно да се храним с био продукти? Какво трябва да знаем за козметиката? И продуктите за почистване ли трябва да са био? Рециклирането също ли е био?

Кой и как трябва да ни учи на здравословен начин на живот?

Какво е да си традиционалист?

Традиционализъм – вярвания и нрави, които се предават по традиция; привързаност към преданията и древните обичаи. За да разберем какво е да си традиционалист, ще прибегнем именно до насъщния.

Древна практика на съвременната цивилизация е приготвянето на хляб. Така се предават и традиции, и обичаи, и вярвания.

В епизода разбираме какви видове домашен хляб има, кои са символите със специално значение и как хлябът свързва всички хора, независимо от възраст, религия, пол, професия, народност.

„Собственият хляб е по-сладък на вкус“ – латинска поговорка

Какво е да си суеверен?

Суеверен е човек, който изпълнява съответни ритуали и носи различни талисмани, защото вярва в свръхестествени сили като двигател на събитията.

По своята същност суеверието е предразсъдък, поверие, заблуда, че такива сили съществуват и могат да бъдат регулирани и повлияни. Всички сме чували суеверието, че да счупите огледало е седем години лош късмет.

И докато едните вярват и се тръшкат, другите са сигурни в своята несръчност. Всъщност кои хора са суеверни? Мъжете или жените са по-суеверни? В кои сфери суеверието е по-често срещано?

„Ние сме суеверни. Търсим чудеса. Измисляме си символи и живеем с тези символи“ – Варлам Шаламов

Какво е да си джазмен?

Jazzman – музикант, изпълняващ джаз. Думата идва от английската дума джаз (джаз) и Man (мъж).  Основни умения – да свири в група, да може да импровизира, да е хармоничен.

За първи път думата джаз започва да се използва на западния бряг на САЩ и се отнася за музиката в Чикаго през 1915 година. Стилът съчетава в себе си африкански и европейски музикални традиции.

Малко или много хора наистина слушат джаз? Кoи и какви са хората, фенове на този стил? Какви подстилове има?

„Една от причините да вярвам в джаза е, че постигаш единението чрез ритъма на сърцето“ – Дейв Брубек

Какво е да си в крак с модата?

МОДА – определен стил или вид дрехи, обувки, аксесоари, популярни в обществото за определен период от време. В крак с модата е човек, който следва тези новости. Думата мода идва от латинското модус – мярка, имидж, правила.

В предаването ще се опитаме да надникнем в правилата на модата. От къде хората черпят информация кое е модерно в момента? Кой точно диктува модата, кой решава кога кой цвят и кройка да бъдат модерни? Какво трябва да има в гардероба си една уважаваща себе си дама?

„Начинът, по който се обличаш, е начинът, по който представяш себе си пред света. Модата е мигновен език“ – Миуча Прада

Какво е да си автор на арт инсталации?

Инсталационно изкуство – жанр в изкуството, oтнасящо се до работи в триизмерно пространство, проектирани така, че да променят възприятието за тази среда.

Наричаме тези творби арт-инсталации. За тях си говорим в епизода – за хората, които ги създават, за видовете инсталации, за материалите, за това каква е съдбата на Арт инсталацията?

Къде може да бъде показана Арт инсталацията? След показването й какво се случва с нея?

Какво е да си творец на ръчно правено изкуство?

Творец на ръчно изработено изкуство – човек, който със собствените си ръце прави неща, измислени от самия него. В публичното пространство все повече навлизат определенията хендмейд артист и крафтър.

Факт е, че с ръчно творчество се занимават и хора, завършили художествено образование, и такива, със съвсем други професии.

Какви като цяло са хората, изработващи красоти собственоръчно? Как творецът си избира нещото, което прави?

„Въображението е по-важно от знанието“ – Алберт Айнщайн

Какво е да си градски градинар?

Градско градинарство – групи хора от големите градове, които върху частна или обществена земя, в градината или на балкона си отглеждат билки и зеленчуци, като начин да живеят здравословно.

Създадените сдружения имат за цел и природосъобразен живот, но и хоби и социално приобщаване. Кои са хората, имащи потребност да се изразявам именно с градинарство и то в града?

Какви знания и умения трябва да придобие един начинаещ градски градинар? Какво може да сади и отглежда човек на балкона си?

„Отгледай–си–сам означава също и да намериш свой собствен начин да се изразиш чрез плодовете на собствения си труд“ – Сабине Ролф

Какво е да си популярен в училище?

Популярен в училище – ученик, който се отличава сред останалите с някакъв талант, външен вид, или пък със скандални прояви.

Макар че изразът навлезе и в българското училище след купища американски филми и сериали, ако сме честни, ще признаем, че винаги е имало по-открояващи се ученици, независимо как са били наричани.

Талантът или външния вид? Или и двете? И изобщо, кои ученици стават популярни? Как изглеждат популярните, как се обличат, какво правят, как се отнасят с другите?

„Всичко е конкурс за популярност, което за съжаление често има повече общо с добрия външен вид, и по-малко с реалния талант“ – Андрю Джеймс Причард

Какво е да си професионален домоуправител?

Професионален домоуправител – правоспособен специалист, нает да извършва административно-правно осигуряване по всички въпроси, касаещи етажната собственост.

С други думи – всичко, което прави един домоуправител, с тази разлика, че не живее във въпросния вход. Кое налага назначаването на външен човек? Знаем ли за тази сравнително нова за страната ни дейност?

Кой може да стане професионален домоуправител – важни ли са възраст, образование, местоживеене, личностни качества… Какви са задълженията на професионалния домоуправител и касиер и какъв е процеса на наемане на професионален домоуправител.

„Има два вида хора. Едните говорят: „Това е старо значи е по-добро”. Другите казват „Това е ново значи е по-добро” – Уилям Ралф Индж

Какво е да си рециклатор?

Рециклиране означава нещо да се използва пак. Това става или чрез превръщането на стар продукт в нещо ново, или чрез процес, при който от отпадъците се произвежда суровина за производство на нови продукти.

Загрижени за планетата, все повече обръщаме внимание на тези процеси. Оставяме заводите за рециклиране на държавата, и се фокусираме върху неправителствени организации и отделни хора, които рециклират по различни начини.

Нарекохме ги рециклатори. Кои хора рециклират? Какво може да прави всеки от нас? Каква е ролята на държавата?

„Вярвам, че всяка най-малка стъпка има значение за сегашния и бъдещия живот“ – Антон Чехов

Какво е да си ученик с бизнес?

Ученик с бизнес – този млад човек, който има талант да прави нещо, и избира да го прави професионално, с истинска фирма и бизнес правила.

Няма да намерите това определение в тълковния речник. Защото понятието е както ново, така и рядко срещано у нас.

Затова се опитваме да разберем – Какво е да си ученик с бизнес? Какво е положението в българското училище – има ли часове по бизнес и предприемачество, къде, как?

Кои ученици решават да имат сериозен бизнес, от какво семейство идват, какво е образованието и успеха им, какви качества имат… .

„Бизнесът е като карането на колело. Или продължаваш да се движиш, или падаш“ – Франк Лойд Райт

Какво е да ти пука за Земята?

Харта на Земята – определя нашата отговорност и задача да запазим, възстановим и увеличим красотата и изобилието на Земята за нас и за бъдещите поколения.

За да изпълняваме нашата отговорност като пазители на Земята, ние трябва да се научим как да произвеждаме, да разменяме, да потребяваме и да създаваме без да увреждаме деликатната тъкан на живота; да практикуваме етиката на грижа за Земята, пише още в Хартата. Мисълта за това, което остава след нас, е водеща при отговорните хора.

Какво е да ти пука за Земята? Какви са хората, на които им пука за Земята? Търсим и чуждестранни активности, добри практики, които са приложими и у нас.

„Основната цел на живота ми е да видя какво ще се случи след това“ – Ашли Брилиант

Какво е да си стилен?

Стил – средство, чрез което всеки човек изразява себе си. Начинът по който изглежда и се държи даден човек, е огледало на вътрешния му свят. И все пак глаголът стилен има едно по-особено значение, което търсим в епизода.

Кога човек започва да изгражда свой неподражаем стил? Решенията какво да облечем в началото взимат нашите родители. А после? Как изобщо влияе семейната среда? Каква е ролята на медиите, филмите, идолите?

„Създай свой ​​собствен стил… нека да е уникален за себе си и все пак разпознаваем за другите“ – Анна Уинтур

Какво е да си кинаджия?

Кинаджия – според Българския тълковен речник думата е от разговорната реч и означава човек, който работи в киното.

В киното работят много хора от много звена. Кои и какви са те? Какво ги различава и обединява? Какви са необходимите качества, за да работиш в киното? Какъв е графикът на снимки според българския режисьор? Как протича целия процес? Колко души стоят зад един филм?

„Киното разполага с правомощието да ви накара да не се чувстват самотни, дори когато сте“ – Том Ханкс

Какво е да си рокер?

Рокери – понятие, възникнало през 50-те години в Обединеното кралство и характеризиращо момчета в черно, каращи мощни мотори и слушащи тежка музика.

През годините мненията за рокерите се менят: от герои–бунтовници срещу обществените правила, през опасни бандити, застрашаващи сигурността по пътищата, до волни свободолюбиви хора.

От предаването ще разберем повече за обществото, обединяващо хората с бензин в кръвта. Как нашето общество гледа на рокерите? Кои са заблудите, които битуват сред хората? Как се избира мотор? Какъв трябва да бъде? Как стопанинът го обгрижва и прави уникален?

„Мотоциклетизмът не е средство за транспорт, а идеология и номадски начин на живот“ – Амит Реди

Какво е да си ретро велосипедист?

Elegant Ride Style (елегант райд стайл) е събитие с ретро визия, чиято цел е подобряване отношението към колоездачите и насърчаване повече хора да използват велосипед в града.

Явлението се появява в северната част на Англия през 90-те години с цел да се пресъздаде духа на една отминала епоха.

За щастие, и у нас можем да видим класа и стил чрез елегантно и спокойно каране на колело в центъра на София.

На какви хора се харесват винтидж облеклото и ретро велосипедите? Освен в участия в разни събития може ли човек да бъде ретро и винтидж и в ежедневието?

„Преди няколко години, си купих един стар червен велосипед с надпис „Свободен дух“. Точно това почувствах, след като се качих на него с една цветна рокля“ – Дрю Баримор

Какво е да си креативен?

Креативен – думата идва от латинския термин „крио“ и означава „създавам“. Синоними – идеен, изобретателен, градивен, конструктивен, творчески. Креативността всъщност включва създаване на нещо чрез различен начин на мислене и разчупване на установения модел.

Какви качества притежават креативните хора? В кои сфери всъщност се проявява най-вече креативността? За да бъде креативен един творец трябва ли наистина самият той да бъде различен и оригинален. Трудно ли е в наши дни, когато, така да се каже, всичко е вече измислено?

„Добрите и ценни идеи са изкристализирани с много усилия от индивидуални личности, а не избълвани от тълпата“ – Чарлз Брауър

Какво е да си шокохолик?

Шокохолик – терминът се използва предимно, за да се опише човек, който е необикновен любители на шоколада. Думата е използвана за първи път през 1968 г и е производна от шоколад и алкохолик.

Шокохолизмът е често срещано явление. Проучвания показват, че желанието за шоколад почти винаги е на върха на класацията за любими храни.

Кои и какви са хората, които имат нужда от сладки неща, и в частност от шоколад? Звучи малко крайно, но пък е факт, че жените повече обичаме да си похапваме сладичко. Защо е така?

Коя е подходящата възраст за даване на шоколад, до колко часа и по колко? Каква е оптималната доза за възрастни?

„За мен шоколадът е единствената причина да съм на тази земя“ – Еси Едигиян

Какво е да си модна икона?

Модна икона – знаменитост с ярък личен стил, муза на дизайнери, ролеви модел за подражание. Често срещаме това определение, но знаем ли какво точно означава понятието модна икона.

В България модната икона бива избирана от специална академия по специални критерии. Кои са те?

Кои са сферите, професиите, и изобщо браншовете, от които може да бъде избирана една модна икона. Коя е формулата да се съчетават личния стил и модните тенденции Важен ли е професионалния успех? Задължава ли признанието модна икона и как?

„Да изглеждаш добре не е самоцел. Това е самоуважение“ – Чарлз Хикс

Какво е да си холистичен нутриционист?

Холистичен нутриционист – коренът на думата холистика – „холи“, означава цял. Английската дума nutrition (нютришън) в превод означава пълноценно хранене. Специалистът разглежда човека като едно цяло от съзнание, тяло и дух.

В България тази професия не само е малко позната, но хората рядко търсят услугата на експерти по хранене. Каква е дейността и целта на Холистичния нутриционист? Трудно ли е да изградим по-здравословен живот?

„Телата ни са нашите градини, волята – нашите градинари“ – Уилям Шекспир

Как да си популяризираме българското?

Изграждане и поддържане на добра репутация на държавата – това е една от основните задачи, залегнали в държавната политика на страните по света. Това е в държавен план. Има обаче и фирми и институции, които предлагат идеи как да се утвърди марката „Made in Bulgaria“.

Какво означава да си популяризираме българското? Ако се гледа глобално на нещата, за всеки един проект са важни реклама, ПР стратегия… Една от идеите за популяризиране на българското е чрез магията на българския фолклорен танц. Мечтата на авторите на проекта е той да завладее целия свят. Как да стане това?

Дръж се земьо, българин те гази!

Какво е да си медик–професионалист?

Meдик е общ термин за хора, включени в медицинската помощ. Думата носи заряд на много добре обучени лекари. Ние ще се опитаме да разберем „какво е да си медик–професионалист – кои чисто човешки качества правят един медик–професионалист?

Какви знания и умения притежава добрия медик? Трябва ли освен професионален опит, добрия медик да надгражда с различни семинари, обучения, квалификации. Каква е връзката между висок професионализъм и високотехнологично оборудване?

В България как стоят нещата? Kakва е мисията на медика?

„Aз открих моята цел и тя е да стане лекар. Намерението ми е не толкова да спася света, колкото да го лекувам“ – Авраам Вергхесе

Какво е да си татарин в България?

Татари – името произлиза от „Та-та“ или „Дада“ монголоезично племе, населявало сегашна Североизточна  Монголия през 5 век. Днес татари се наричат само някои от групите, наследили Златната Орда, включително днешното население на автономната република Татарстан в състава на Руската федерация.

Част от жителите на Татарстан предпочитат да се самоидентифицират като българи и отричат да са свързани с татарите, на които гледат като завоеватели и разрушители на Волжка България. Как се идентифицират тези, живеещи у нас? Казват, че татарите са старателни и дружелюбни. Какви черти още притежават?

Татарите са известни с това, че както работят качествено, така и умеят да се веселят. Кои са типичните им празници? Какви са техните песни, танци и носии, кухня?

„Нека конят да бъде най Божията милост, но дръжте юздите в собствените си ръце“ – татарска поговорка

Какво е да си патриот?

Патриот – човек, който обича отечеството и народа си; родолюбец. Думата идва от гръцкото πατρίς – отечество. Патриотът изпитва любов към родината, възхищение от националните постижения и привързаност към родната земя, език и традиции.

Патриотизмът на дело изисква безкористна и всеотдайна работа за въздигане на народа и родината. Човек носи ли си патриотизма в гените, във вените, или става такъв вследствие влиянието на домашна, училищна, приятелска среда?

Заговорим ли за патриотизъм, много често чуваме мнението – „обичам Родината си, но не и държавата“. Нормално ли е това? С кои български постижения можем да се гордеем – от миналото и от съвремието?

„Главата ми да отсекат, пак ще викам: „Да живее България!““ – Николай Хайтов

Какво е да си шампион?

Шампион – думата идва от латинското campus „поле“ и означава най-високото отличие в едно първенство.

Анатолий Карпов е казал, че за да бъдеш шампион, се изисква нещо повече от това да си силен играч. Трябва да бъдеш и силен човек. Кои хора искат да станат шампиони?

Всички знаем колко са важни усилените тренировки. А дали има значение възрастта, от която се започва? Важни ли са базата и условията, в които се тренира?

Самодисциплината също е много важна. Какво е характерно за режима, и графиците на един спортист, особено преди важно състезание.

„Какво е необходимо, за да бъде шампион? Страст, всеотдайност, решителност, концентрация и воля за победа“ – Пати Берг

Какво е да си градско момиче?

„Aз съм един вид градско момиче, обичам големите градове. Обичам хората, а в големия град е по-лесно да не си самотен“ – Кандис Бушнел.

Как изглежда едно градско момиче? Какви са тайните му за красота? Какви цели си поставя градското момиче? Какво иска от живота? Хубаво е, когато младите хора мислят колкото за себе си, толкова и за средата около тях.

С какво се ангажира градското момиче? Романтични ли са градските момичета? Какви филми, книги, картини ги вълнуват?

„Същината на съвременната жена личи и се проявява в начина, по който сяда, начина, по който върви, начина, по който се усмихва“ – Лорейн Тусен

Какво е да си геймър?

Геймър – думата идва от английското „гейм“ – игра и означава човек, който играе на компютърни игри.

Изледване показва, че половината от играчите са между 18 и 49 годишна възраст, а 25 на сто са на 50 години или по-стари. Кога и как се започва?

Какви видове игри има и как играчът си избира своите? Продължава да битува мнението, че геймърът е интровертен, асоциален, че няма приятели и не излиза в реала. Така ли е наистина? Кога и как геймърството може да се превърне в професия?

„Нося в себе си духа на геймър. Просто не разполагам с достатъчно време, за да бъда такъв. Но в един друг живот, аз ще бъда геймър“ – Ел Ел Кул Джей

Какво е да си винтидж?

Винтидж – общ термин за облекла, бижута, аксесоари и мебели с произход от предишна епоха. Терминът Винтидж е взет на заем от винарството. Буквално се превежда като реколта.

Идеята е, че колкото по-старо е едно вино, толкова по-ценно е то. На какви хора се харесват отлежалите: предмети, мебели, аксесоари, дрехи? Вярно ли е, че хората, които харесват винтидж, са с повишено чувство на естетика и обострено внимание към детайла?

От къде ценителят може да си набави винтидж неща? Какви предмети в бита носят винтидж стил?

„Аз пазарувам много във винтидж магазини, тъй като цените са невероятни, и обичам идеята, че има история зад всеки предмет“ – Габриел Ануар

Какво е да си създадеш своя София?

Всеки ли има любими места, улици, кътчета в своя град? Какво ще направим, ако имаме възможността дa създадем нещо сами, според нашите вкусове и потребности?

Въображение, знания, усет, формула. Какво е нужно за успешно съчетаване на старинен стил с модерен? Нещо друго ми се иска да има в София – архитектурни експерименти, необичайни решения, различни и запомнящи се елементи. Например в Копенхаген има трамплини, вградени в самия тротоар.

Защо у нас няма интересни неща в градската среда? Вярно е, че в големия град има почти всичко. Но почти. Какво липсва в София?

„Големият град дава възможността да посещаваш нови места, да сменяш познатото, дори ако си живял в него цял живот“ – Кейт Милфорд.

Какво е да си по пътя Камино?

Камино де Сантяго или пътят Камино е древна поклонническа мрежа от пътища, крайната точка на които е катедралата в испанския град Сантяго де Компостела. Пътят Камино е дълъг 800 километра и обикновено се изминава пеша.

Целта на пилигримите е да се поклонят на мощите и гроба на Св. Яков. Всеки, разбира се, тръгва и със своя мисия. За пътуването, търсенето, намирането, говорим с трима българи, изминали пътя на Камино.

Какви уроци дава Камино А дава ли отговори Камино? Как можем да поддържаме наученото от Камино и в ежедневието?

„Камино не е екскурзия. Това е шанс да натопите пръста си в реката на живота“ – Отавия Кастелито

Какво е да си космополит?

Космополит – думата е съставена от гръцките – космос – „Вселена“ и политус – „гражданин“. Широко скроен човек, който се чувства еднакво добре навсякъде.

Какви други качества притежава космополита? Безспорно артистичните професии предполагат космополитизъм. Кои други човешки занимания карат хората да пътуват непрекъснато? Kакви минуси има в това да си космополит? А какво е хубавото?

„Моята страна е Земята. Аз съм гражданин на света“ – Юджийн Дебс

Какво е да си китаец в България?

Според информация на Китайското посолство в България живеят между 2000 и 3000 китайци. Те идват у нас със студентска или работна виза, или пък по културен обмен.

Какво знаят в далечен Китай за България? Как китаец поема по пътя за България? Какво го води тук и защо решава да остане? Какво харесват и какво не харесват китайците в нашата страна?

Кои черти са характерни за китаеца, и по какво си приличаме и отличаваме? Дяволски трудни за един българин са китайските йероглифи. А как един китаец научава български? Най-приятното време е това, в което празнуваме и се веселим. Кои китайски празници почитат китайците, живеещи в България? И кои български, вече спазват?

„Можеш да си върнеш загубеното злато, но загубеното време – никога“ – китайска поговорка

Какво е да си поп арт почитател?

Терминът „попарт” за първи път се появява през 1956 г. в публичния печат в Лондон в една статия на Независимата група, основана от Алисън и Петър Смитсън.

Анди Уорхол определя движението „Поп арт” като любов към вещите. Каква е тайната масовите продукти да се възприемат като уникални предмети. Това изкуство ли е? Какви са цветовете в поп арта?

Поп арта се използва и в модата, и при аксесоарите – обеци консервни кутийки, ключодържател–обувка, пръстен–хотдог… Какви още примери можем да дадем?

Като черпи вдъхновение от реалния живот, поп арта някак размива границите между висока и ниска култура. Това плюс или минус е?

„Поп арта не изглежда като картина на нещо. Той изглежда като самото нещо“ – Рой Лихтенщайн

Какво е да си пътешественик?

Пътешествие – придвижване в дадена територия или акватория с цел изучаване, а също така с общообразователна, познавателна, спортна и други цели.

Добрият пътешественик няма твърди планове и не държи да пристигне на всяка цена, твърди Лао Цзъ, което е дошъл да види. Какви са приликите и разликите между турист и пътешественик?

Колко често трябва да стяга раницата един уважаващ себе си пътешественик? Как точно се избират дестинациите? Какво е нужно на един пътешественик?

Бъдете пътешественици! Опитайте нови неща, срещнете се с нови хора, погледнете отвъд това, което е точно пред вас.

„Това са ключовете към разбирането на този удивителен свят, в който живеем“ – Андрю Цимерн

Какво е да си коафьор?

Първата поява на думата „фризьор“ е през 17-ти век в Европа. Модата тогава е предполагала богатите жени да носят обемни и сложни прически, които били поддържани от специално обучени хора. Иначе като професия фризьорството датира от хиляди години.

Открити са древни рисунки, изобразяващи хора, оформящи прически. Няма как да разберем как са се наричали тогава. Но можем да разберем има ли и каква е разликата между фризьор, коафьор, стилист.

Как един коафьор следи модните тенденции? Кой е добрия начин на стиковане между коафьор и клиент за избор на правилната прическа – дължина, форма, цвят?

„Косата е най-богатото украшение на жената“ – Мартин Лутер

Какво е да си активно спортуващ?

Активно спортуване – редовни тренировки и физическа активност, важни и полезни за добро здраве, поддържане на тегло и кондиция.

Под активно спортуване някои разбират здраво потене във фитнеса, за втори това е каране на велосипед, а за трети – просто ходене пеша. До колко е важна средата, приятелите, съседчетата? Може ли училището да накара едно неспортно дете да се заинтересува? Как?

Как намира време спортуващия? Колко време отделя за спорт? Как решения да спортува си избира неговия си спорт? Кои са ползите от спортуването редовно?

„Движението е хранилище на живота“ – Плутарх

Какво е да си книгоман?

Книгоман – човек, който обича книгите. Странна е етимологията на думата книгоман – от българската дума книга и от английската man – човек. Хората, обичащи книгите говорят за всичко, свързано с четенето.

Кога и как човек заобичва книгите и четенето? Как се избират жанровете, авторите?

Как изглежда домашната библиотека на моите събеседници – къде е ситуирана, има ли си строго профилиране по жанрове, каталог… . Как четат книгоманите – само по една книга или по няколко паралелно?

„Аз съм част от всичко, което съм прочел“ – Теодор Рузвелт

Какво е да си китаист?

Китаистика – комплекс от науки, даващи подготовка на висококвалифицирани специалисти, владеещи писмено и говоримо китайски език, познаващи историята и културата на страната.

Китаисти се наричат хората, занимаващи се с тази наука. А какво означава синология? Синоними ли са термините китаист и синолог?

Китаистиката дава подготовка по език, литература, култура, история, политика, икономика. Да се опитаме да разберем повече за йероглифите.

Колко хиляди символа е достатъчно да знаеш, за да бъдеш образован? А за ежедневни нужди какъв брой е необходим? Каква е реализацията след завършване?

Най-бледото мастило е по-добро от най-добрата памет – китайска поговорка

Какво е да си театрал?

Според тълковния речник театрал е театрален деец, а в разговорната реч се среща още и като театрален любител.

Самата дума Театър идва от гръцкото театро и означава място за зрелища. Ако знаем за даден човек, че е свързан по някакъв начин с театъра, като деец или любител, какво веднага ни става ясно за него?

В дела какво означава да си театрал – как се избират постановките за посещение, следят ли се премиери, колко често се ходи на театър, знаят ли имената не само на актьорите, а на режисьор, композитор, сценограф…

Има ли си театралът предпочитан вид театър – комедия, трагедия, музикален театър, драма, театър на абсурда… Какво дава театъра?

„Театърът е толкова безкрайно очарователен, защото е толкова неочакван. И толкова много приличащ на живота“ – Артър Милър

Какво е да си колумнист?

Колумнист – думата идва през английски от латинското columna – „колона“ и означава водещ на коментарна рубрика (колонка) в периодично издание – вестник, списание или интернет медия.

Колумнистите журналисти ли са? Могат ли изтъкнати личности да дават своето лично или професионално мнение и да формирам общественото? Английски речник отбелязва, че термина влиза в употреба в Америка още през 1915. Кога идва в България, познато ли е понятието и защо още го няма в тълковния речник?

За какво колумнистите – кои са техните теми, герои, разсъждения… . Хора от какви професии и сфери стават колумнисти? Колумнистът какво има – позиция или опозиция?

„Не се ангажирай да бъдеш колумнист, освен ако не си готов да споделиш нещо оригинално и полезно. Кажи го по начин, който ще заинтересува някой друг освен теб, семейството ти и твоите източници“ – Алън Слоун

Какво е да си пърформър?

Пърформанс – интердисциплинарна форма на артистичен изказ, която би могла да обедини в себе си изразните средства на всички изкуства във всякакви комбинации.

Терминът възниква в началото на 60-те години на ХХ век в Съединените щати и идва от английската дума за изпълнение, представяне. Хората, занимаващи се с това, се наричат пърформъри.

Доколко е познато това изкуство у нас? Какви видове има? Какви места за изяви търси един пърформър? Къде може да се случи изявата му? Какво се включва в един пърформанс? Каква е идеята на пърформанса – да провокира, изследва, замисля, забавлява…

„На първо място за всеки изпълнител е да се раздаде максимално“ – Марина Абрамович

Какво е да си авантюрист?

Думата „авантюра“ идва от френски и означава приключение. По природа ли човек е такъв, или може да стане впоследствие авантюрист?

Знае ли предварително авантюриста, че се впуска в приключение, или всичко започва невинно и нормално? Със сигурност авантюристът обича да пътува.

Как се определя продължителността на пътешестване? Кои са плюсовете на това да се впускаш в авантюристични приключения?

„Aвантюрата без риск е Дисниленд“ – Дъглас Купланд

Какво е да си мултиталант?

Мултиталант – човек, който има много различни таланти в различни области. Думата талант идва от латински и означава „меря, баланс“. Това всъщност е антична мярка за маса, използвана в Европа, Северна Африка и Близкия Изток.

С годините думата талант добива значение на – умение за постигане на високи резултати в някаква област. Талантливи хора има много. Нас обаче днес ни интересуват мултиталантливите.

Има ли начин многостранно надарения да оцелее в собствения си пожар и да съвместява всичките си таланти? Дали човек носи всичките си таланти, или някои се проявяват в последствие? В крайна сметка повече минуси или повече плюсове има това да притежаваш няколко таланта?

„На таланта не може да се подражава; във всеки истински талант има нещо съвършено, своеобразно“ – Чехов

Какво е да си ксенофоб?

Ксенофобия – понятието е съставено от две гръцки думи – ксенос ξένος – „непознат, чужденец“ и φόβος – „боязън, страх“ и означава страх или враждебност спрямо чужди неща.

Като понятие ксенофобията за пръв път се появява през 1901 г. в непревеждания на български език роман на Анатол Франс „Мосю Бержере в Париж“, разказващ за делото Драйфус. Това дело става повод за надигането на антисемитски настроения във Франция.

Според уикипедия Ксенофобия означава постоянна, подчертана ненавист спрямо чужди неща. Това значи ли, че ксенофоба, веднъж станал такъв, не подлежи на убеждения и промяна?

Къде е предела просто да ни е страх от непознатото и да станем ксенофоби? Каква е ролята на семейството, на училището във възпитаването на толерантно поколение? И изобщо как превантивно може да се противодейства на ксенофобията?

„Ах, този вид патриотизъм, който се състои в мразенето на всички други народи… Аз казвам: „Не на ксенофобията“. След всеки лош ход има последствия…“ – Елизабе

Какво е да си меломан?

Меломан – думата идва от гръцките „мелос“ – пеене и „мания“ – лудост, страст и означава страстен любител на музиката. Всички хора слушат музика. Кое тогава е това, което отличава меломаните?

Кога и как човек става меломан? Как меломанът избира жанра или жанровете музика, която да слуша?

Как изглежда музикалния кът на меломана, какво има, от къде си набавя музиката, на какви носители съхранява? Освен да слуша и колекционира музика, меломанът каква информация трупа? Какво дава музиката?

„Не мисля много за щастието. Но аз знам, че музиката ме прави щастлив“ – Джаред Лето

Какво е да си модел за подражание?

Модел за подражание – лице, чието поведение или успех може да бъде пример за подражание на останалите, особено от по-младите хора.

Терминът е познат и като „ролеви модел“. Това е фраза на социолога Робърт Мъртън, който счита, че индивидите се сравняват с референтни групи от хора, заемащи социална роля, към която се стреми личността.

От кои сфери, професии, браншове може да бъде един модел за подражание? За едно дете кои са първите модели за подражание и какво произхожда от това? Дават ли си сметка известните в публично пространство, че могат да бъдат взимани за пример и как им влияе това?

„Аз не мисля за себе си като модел за подражание за другите, но ми харесва да живея живота си с моя собствена почтеност. Така че, в този смисъл, мога да имам положително влияние. Аз вярвам, че трябва да преборим несигурността си и просто да се опитаме да дадем най-доброто от себе си“ – Лили Коул

Какво е да си куратор?

Куратор – думата идва от латински „наглеждам, грижа се“ и означава човек, който наблюдава хода на дадена работа или процес.

Според Рохит Бхаргава куратор е човек, който осмисля, оценява, организира и систематизира съдържанието, което другите създават.

Какво образование трябва да има един куратор? Кое става за музей и кое не, е въпрос от компетенцията на куратора. Каква точно е работата на куратора? Колко хора, звена, институции той стикова?

„Привилегията, която съм имал като куратор е не само откриването на нови произведения, но и това, което съм намерил за себе си и това, което мога да предложа на публиката“ – Телма Голдън

Какво е да обичаш Зимата?

На кои хора зимата е любим сезон? Има ли връзка между това кога е роден един човек и кой е любимия му сезон?

Всички деца като че ли обичат зимата, кога и защо после спира това харесване?

Имат ли някакви общи специфични черти любителите на зимата? Какво може да се прави през зимата? Кои са минусите и кои плюсовете на този сезон?

Какво е да си гастроном?

Гастрономия – думата идва от гръцките gaster „стомах“ и nomos „закон“ и в буквален превод означава закони/правила на стомаха. Оттам идва и гастроном – лице, което обича да яде и да си угажда; чревоугодник, лакомник. Kакво е гастрономията? – занаят, наука, изкуство…

Гастрономията е наука, изучаваща храната. Защо е важно да се знаят произхода й, начини на приготвяне, вкусове и аромати на хранителните продукти и съставки?

Гастрономията обръща внимание и на културата на хранене и кулинарните традиции. Какво е важно в това отношение?

Каква е връзката между храната, приготвянето на храната, човешките сетива, общуването и създаването на културни традиции?

„Няма по-искрена любов от тази към хрaната“ – Джордж Бърнад Шоу

Какво е да си журналист–поет?

Журналист–поет: човек, който събира и разпространява информация за обществени явления, тенденции, важни теми и хора; и заедно с това тайно или явно създава поезия.

Ясно е, че в началото бе словото, но кое слово – стиховете или журналистическите текстове? Как поезията влияе върху журналистиката?

А как журналистиката влияе върху поезията? Преплитат ли се действителността и изкуството, когато журналистът–поет седне пред белия лист?

Може ли вместо заплануваната статия, да се роди стих или обратното? Кое се редактира по-лесно: поезия или прозаичен текст? Кои са разликите и приликите между поезията и журналистиката?

„Исках да стана поет, който може да обхване колкото се може повече…

Исках да споя в едно човека, природата, страстите и събитията и всичко това да се развива напълно взаимосвързано“ – Пабло Неруда

Какво е да си рапър?

Рапър – изпълнител, използващ сложен ритъм, интригуваща поетична форма и изобретателна игра с думи. Английският глагол рап има различни значения, като например „бърз, интелигентен удар“, както и „да се изкаже остро и енергично“.

Рапът е част от хип-хоп културата, създадена в началото на 1970 г. от афро-американски и пуерторикански младежи, живеещи в Южен Бронкс в Ню Йорк Сити. Има ли видове рап?

Кои музикални инструменти се използват в едно рап парче? Рапът е създадена на и за улицата, затова и текстовете в рап музиката засягат злободневни теми. Как е в България?

„Рапът е пътя между културите в най-добрите традиции на популярната музика“ – Джей Зи

Какво е да си pop-up феномен?

Pop up феномен – израза идва от английското значение за „изниква, явява се неочаквано“ и се отнася за барове, рeсторанти, магазини, галерии, които се появяват без предупреждение, създават интерес и след това изчезват.

Кой може да инициира и организира създаването на поп ъп място? На какви места може да се направи поп ъп магазин или бар?

Как хората разбират за възникването на поп ъп бар или магазин? Колко време може да просъществува един поп ъп феномен? От какво зависи?

Какво ще накара човек да дойде на подобно място – трябва ли да е по-различно от съществуващите, да има промоции, нови продукти, или нещо с ефект УАУ… .

„Предприемчивият характер е почти вярна гаранция за успех във всяко начинание“ – Шарл дьо Сент-Евремон

Какво е да си на сцена без сценарий?

Импровизационният театър е сценична форма, при която действието се измисля и изиграва на момента.

Артистите работят с предложения от публиката и пресъздават сцени и сюжети по току-що зададени теми. Защо, кога и как актьорът решава, че да имровизира е неговото нещо?

Има ли все пак някаква предварителна подготовка – упражнения за стиковка, за да може да бъде запомнена историята, да се изслушват актьорите, да не се прекъсват, да надграждат…

Каква е технологията на случване – как започва едно представление, как продължава, кой и как решава, че е време да се сложи край, има ли някаква структура все пак, скелет, като например начало, завръзка, развръзка.

Какво е да си филантроп?

„Най-голямото щастие – да си полезен на другите“ – Майка Тереза

Филантроп – думата идва от гръцките „филос“ – нежен, грижовен и „антропос“ – човек и означава личност, която обича хората и е покровител на нуждаещите се.

Думата за първи път е въведенa през 5-ти век преди новата ера от драматургa Есхил в опита му да опише Прометей като хуманен човек, извършващ добри дела.

Какви добри дела иска да прави филантропа? Какво го мотивира?

Кои сектори от живота в България се нуждаят най-много от филантропска помощ? Кои са начините в България човек да помага – фондации и организации, лични инициативи, закон за меценатство, специални бюджетни пера във фирмите…

Какво е да си акробат?

Акробатика – думата идва от гръцкото „акробату“ – „ходя на пръсти, наперено“ и се отнася за специален дял от гимнастиката с упражнения за сила, гъвкавост, отскокливост, балансиране и двигателна координация.

Акробат пък е цирков артист или спортист, който се занимава с акробатика.

Кога и как човек избира акробатиката за свое занимание. Важна ли е хореографията и кой я прави?

Акробатиката се среща не само в цирка. Къде другаде тя намира приложение?

Какво е да си кукер–дервиш?

Кукери – наричат се още чауши, бабугери, дервиши, старци, сурати или джамалари… А в село Лисичево, Пазарджишко се наричат дервиши.

Само мъже ли могат да станат дервиши? Може ли и жени да надяват кожите?

Кой може да стане водач на дружината, как се избира и каква е неговата роля? Колко време трае тази подготовката?

Какви са персонажите, има ли задължителни, има ли сценарий, драматургия, танц?

За да не губим своето минало, е необходимо традициите да бъдат поддържани и продължавани. Има ли приемственост?

Ще продължи ли традицията младото поколение?

„Традиция – това е носталгия, която се разхожда в униформа“ – Андрю Марю

Какво е да обичаш Пролетта?

Често чуваме за пролетта като символика на кръговата на живота, за новото пробуждане. Какво още е пролетта?

Пролетта е времето на планове и проекти, казва Лев Толстой.

Наистина май сме склонни да чертаем смели планове и да започваме повече нови неща през пролетта. Променя ли ни пролетта и как?

Има статистика, че по-често се влюбваме през пролетта. Защо е така?

Цветните нюанси през пролетта се допълват от много пролетни празници. Какво не ни харесва през пролетта? А защо я харесваме?

„Пролетта е много повече от просто смяна на сезоните. Тя е възраждане на духа“ –
Ной Уорън

Какво е да стартираш добра кариера?

Кариера – думата произхожда от латинската дума carrus – „кола, колесница“ и означава курсът или прогресът в работата за определен индивид от началото на неговата трудова дейност до настоящия момент.

Има ли взаимовръзка между ранното осъзнаване на това „какъв искам да стана, когато порасна“ и добрата кариера?

Кои са правилните стъпки на един млад човек по пътя към добрата кариера?

Популярни ли са у нас стажовете? Има ли проучвания, данни и наблюдения – колко от младите вярват, че добра кариера може да се прави и в България? Какво дава добрата кариера?

„Избери работата, която обичаш, и тогава няма да бъдеш принуден да работиш и един ден през живота си“ – Конфуций

Какво е да отглеждаш дигитални деца?

Дигитални деца – тези деца, които използват повече от едно дигитално устройство – телевизор, лаптоп, компютър, таблет, игрова конзола.

Около 37% от 8–9 годишните деца и 51% от 10–11 годишните еднократно или повече пъти са достъпвали интернет през мобилно устройство.

Кой е добрия начин едно дете да се запознава с технологиите – сериозно, под формата на игра, на специализирани места?

Как стоят нещата с технологиите в българското образование? Какво още може да се желае? Вярно ли е, че ако технологиите се познават в тяхната същност, те могат да помогнат много и във възпитанието? Как?

Има ли достатъчно и подходящи компютърни и мобилни приложения за деца?

Как технологиите могат да направят децата по-адекватни, по-креативни и изобщо кои са плюсовете?

„Технологията прониква във всяко нещо, което правим. И е добре да покажем на младите хора, че технологията може да се използва не само за видео игри или играчки, а че с нея ние планираме бъдещето“ – Mарк Мориъл

Какво е да си фланьор?

Фланьор – думата произлиза от френския глагол flaner – скитам се безцелно, шляя се и обозначаващ специфична, знакова културна фигура на градската среда през ХІХ век.

Според речника фланьор е онзи, който се разхожда без видима цел и без да бърза по улиците на града и гледа. Хора от какви професии практикуват, така да се каже, фланьорство?

Кое е онова, което вижда фланьора, а остава незабележимо за другите? Балзак намира връзка между фланьорството и творчеството. Така ли е?

Има градски легенди за фланьори, разхождащи костенурки или раци на каишка. Не зная дали за да покажат, че не бързат, или обратното, да успеят да вървят бавно.

Как да се научим отвреме-навреме да не бързаме, а да обърнем внимание на нещата около нас?

„За фланьора всичко е отворено. Ако определени места изглеждат затворени, то е защото според него не си струва да се влезе в тях“ – Етиен Рей

Какво е да си направиш аудиокнига?

Терминът „говорещи книги“ се е появил през 1931 г., когато Конгресът на САЩ одобрява програма за подкрепа на хора с увредено зрение.

През 1952 г.  на грамофони плочи излизат компилации от стихове и детски приказки.

През 1969 г. отново в САЩ започва производството на аудио книги за слепи на касета.

През 1994 г. е установен терминът „аудиокнига“ като индустриален стандарт.

Каква е историята на аудио книгите в България?

За кого са предназначени аудио книгите? Как става селекцията на заглавия и избора на гласове, колко часа продължава записа, кой има последната дума при правенето на аудозаписа и определянето на темпо, настроение, логическо ударение…

„Благодарение на аудио книгите ние винаги може да имаме нещо ново за четене, без значение къде се намираме“ – Шана Чартиер

Какво е да си графити–артист?

Графити – думата идва от италианското graffiare – „одрасквам, набраздявам някаква повърхност“ и се отнася за рисунките или надписите на обществени места обикновено изпълнени със спрейове.

Корените на графитите са в най-древното минало – скалната живопис например. В наши дни те са част от неформалната градска култура.

Как точно се наричат хората, създаващи това улично изкуство: графити художник, графити артист, графити райтър, или една нова думичка на Весела Методиева–Еси – графист.

Какво точно са графитите – улично изкуство, субкултура, ъндърграунд, неформална градска култура, вандализъм, социална позиция… Някои художници имат социални, други политически препратки.

„Харесва ми да мисля, че имам смелостта да се изправя анонимно в западната демокрация и да покажа неща, в които никой друг не вярва – неща като мир, справедливост и свобода“ – Банкси

Какво е да си косплеър?

Думата косплей идва от английското словосъчетание на думите костюм и игра и обозначава вид перформънс изкуство – игра с костюми. Терминът е въведен през 1984 год. от Нобуюки Такахаши от Студио Хард докато присъства на конференция по Научна фантастика в Лос Анджелис.

Още от древността хората са се маскирали и имитирали някой друг. Как стоят нещата днес? Kостюмите на какви герои избира един косплейър – от аниме, комикси, видео игри, филми, телевизионни сериали…

Как се избира героя – само защото е любим, или защото тялото ни е подходящо за даден костюм, или защото искаме да сме по-секси, по-героични, или защото…

Какво е нужно, за да бъде един косплей сполучлив? По света някои косплеъри са трансформирали хобито си в печелившо, и имат професионална кариера в рекламата. Далече ли сме от това?

Какво е да си червенокръстовец?

Български червен кръст – хуманитарна организация, основана през 1885 год., веднага след Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Дружеството е част от Международното червенокръстко движение.

Хората, членуващи в организацията, наричаме червенокръстци. Какви качества притежава един червенокръстовец?

Първо – какви носи, за да стане такъв, и после – какви качества добива, занимавайки се с добри дела?

Кога и как човек решава да се влее в редиците на БЧК? Има ли правила, изисквания, процедура за прием? Какви позиции има в БЧК, в какво се състои тяхната дейност?

Как се избират каузите, в които да се включва всеки един?

„На света има само две достойнства, на които можем и трябва да се прекланяме – това са гениалността и искрената доброта“ – Виктор Юго

Какво е да си успешен?

Успех – постигане на цел, прогрес, сполука, обществено признание, победа, слава. Така е описан успехът в Речник на българския език. Ние ще се опитаме да разберем какво е да си успешен. В обществото кой човек се смята за успял?

Стремейки се към напредък и успешност, само своите представи ли следваме, или живеейки в социална среда, неминуемо се съобразяваме с общоприетите стандарти за успешност?

По-скоро полезно или по-скоро натоварващо и излишно е да се сравняваме с другите? Доколко и защо са важни парите?

Може ли да си успешен, ако имаш само добра кариера без да имаш семейство?

А можеш ли да си успял човек, ако имаш добро семейство, но нямаш хубава работа и кариера?

Казват, че по-лесно е да постигнеш нещо, по-трудно било да го задържиш. Какви цели – краткосрочни и дългосрочни си поставя успешния човек?

„Има само един успех – да бъдеш в състояние да прекараш живота си по свой собствен начин“ – Кристофър Морли

Какво е да си рицар на книгата?

Рицар на книгата – ежегодна награда на Асоциация „Българска книга“, която се връчва на журналисти и общественици, отдали своя принос към книгоиздаването и популяризирането на книгите в България.

Основната цел е да бъдат поощрени хора с влияние върху общественото мнение в тяхната мисия за възраждане и поддържане на любовта към писменото слово.

Възприемат ли се тези хора като рицари? Какъв е техния прочит на наименованието „рицар на книгата“.

Асоциацията адмирира и поощрява идеите, творчеството и упоритостта на хората, помагащи на българските книги да стигнат до читателите. Защо точно тези качества?

Непрекъснато се тюхкаме, че малко се чете, а мерки – никакви. Има държави в Европа, където за книгите има 7, 10, че и нула процента ДДС, у нас – 20%. Има ли решение?

Мисията на издатели и популяризатори е за възраждане и поддържане на любовта към писменото слово. Мисия възможна ли е това?

„Писането и четенето за мен са синоними на съществуването“ – Гъртруд Стайн

Какво е да си рокаджия?

Рокери – понятие, възникнало през 50-те години в Обединеното кралство и характеризиращо момчета в черно, каращи мощни мотори и слушащи тежка музика.

През годините мненията за рокерите се менят: от герои–бунтовници срещу обществените правила, през опасни бандити, застрашаващи сигурността по пътищата, до волни свободолюбиви хора.

В епизода ще се опитаме да разберем повече за обществото, обединяващо хората с бензин в кръвта.

Ще научим какво означава да си рокер: как се избира мотор, визия, музика, пътища…

„Четири колела движат тялото. Две колела движат душата“ – Джони Стюарт

Какво е да се храниш здравословно?

Здравословно хранене – балансирана консумация на храна, осигуряваща повече от 40 хранителни вещества. Пълноценното хранене изисква консумация на разнообразни продукти от различни хранителни групи.

Том Стопард пък е казал: „здравословното отношение е заразно, но не чакайте да го хванете от другите.  Бъдете носител“.

За да бъдеш носител на здравословно отношение обаче, е добре първо да получиш съвет от специалист.

В предаването от специалисти, от фермери, призоводители на био храни и мед, както и от хора, хранещи се здравословно ще разберем как всъщност храната влияе на организма, по какъв начин определяме кое е подходящо за нас и кое не, от света на здравословното и балансирано хранене.

Какво е да си в ритъма на танца?

Танц – дефиницията зависи от историческите, културните, естетическите и моралните традиции в едно общество.

Той може да бъде ритуален, церемониален, пред аудитория, или за лично удоволствие.

Танцът се характеризира с грациозност, елегантност, красота, съпроводен е с ритмични звуци и има за цел да разкаже някаква история или да изрази чувства.

Кои хора казват за себе си, че живеят в ритъма на танца?

Кога и как човек открива, че танците са в кръвта му? Какви качества трябва да притежаваш, за да си добър в танците и как и защо се избира даден стил танц?

„Танцуването е поезията на краката“ – Джон Драйден

Какво е да си кореист?

Кореистика – специалност, даваща както филологическа подготовка, така и възприетите в подобни специалности по света критерии за придобиване на кореистично образование.

Специалността дава знания в областта на образованието, културата, международните отношения, държавния апарат, вътрешната сигурност, средствата за масово осведомяване, книгоиздаването и туризма, и навсякъде, където се изискват задълбочени филологически и общокултурни познания върху Корея и Източна Азия.

Как и защо човек решава да изучава корейски език?

Докато китайците използват отделен йероглиф за всяка дума, а японците създават два различни вида фонетично писмо, наречено кана, то корейската азбука се състои от букви. Това прави ли езика по-лесен за изучаване?

Какво е характерно за граматиката? И що е то хоноративна система?

„Ако пътят напред ти е познат, тичай“ – корейска поговорка

Какво е да обичаш лятото?

На кои хора лятото е любим сезон – имат ли някакви общи специфични черти? Често чуваме за лятото като символика на ваканцията и свободата. Има ли всеки своя си символика?

През лятото сякаш сме по-малко продуктивни на работа. Така ли е и защо?

Какво не харесваме и какво харесваме в този сезон – всичко това в епизода „Какво е да обичаш лятото“

„Със слънцето и изобилието от листенца, никнещи по дърветата, подобно на нещата, растящи на забързан каданс във филмите, аз имах познатото убеждение, че с лятото животът започваше отново“ – Франсис Скот Фитцджералд

Какво е да си йогин?

Йога – произхода на думата в санскрит може да се изведе от 3 корена, описвайки 3 различни основни значения – концентрация, контролиране, свързване.

Йога е система от физически, умствени и духовни практики, чиято цел е да се трансформират тялото и ума.

Йогин е името на онзи, който практикува Йога.

Ние избрахме да научим повече от хора, които и практикуват и преподават йога. Kакво за тях е йогата – познание, наука, древно учение, знания, спорт, техники, практики… ?

Каква пък е причината човек да започне да практикува йога – хармония, здраве, тонус, фигура, познание, извисяване…

От предаването ще разберем повече за видовете йога, за правилното дишане и за избора на храна.

„Йога не е религия. Това е наука – наука за благополучие, наука за младост, наука за интегриране на тялото, ума и душата“ – Еймит Рей

Какво е да си детегледачка?

Все повече семейства търсят детегледачка за своите деца. Затова и все повече жени решават това да бъде тяхна професия или допълнително занимание.

Как добиват квалификация? Има ли „училище“ за детегледачки – уроци, курсове, академия и какви знания и умения се получават там?

Как една детегледачка трябва да се отнася с децата и как се добива доверие в родителите и в децата?

Имат ли избор родителите, които не търсят ежедневни грижи, а само почасови?

„Обичам децата – веднъж и аз самият бях дете“ – Том Круз

Какво е да посрещаме по дрехите?

Езикът на дрехите е символика и всички ние трябва да осъзнаем това, казва Джудит Мартин. Осъзнали са го още прадедите ни и са ни завещали поговорката, която повтаряме и до днес – По дрехите посрещат, по ума изпращат.

Ние в предаването ще се опитаме да погледнем на това от различни гледни точки с различни хора.

И така, вярно ли е, че по дрехите ни посрещат?

Какво говорят за нас нашите дрехи – какви наши лични качества и характеристики откриват?

Дрехите ни показват ли нашия вкус не само за облекло, но и за други неща?

Какво е да си авангардист?

Авангард – думата идва от френските “авант“ – “ напред“ и „гард“ – и означава общо название на направление в литературата и изкуството през ХХ век, което се характеризира с търсенето и налагането на нови, нетрадиционни изразни средства.

Авангардизмът в пластичните изкуства се представя от експресионизма, кубизма, футуризма, абстракционизма, дадаизма, сюрреализма; в литературата от „потока на съзнанието“ и „новия роман“; в театъра – от театъра на абсурда.

Още в кои сфери се срещат авангардни творци и какъв човек трябва да си, за да отхвърляш традиционните представи и да търсиш нетрадиционни изразни средства?

„Авангардизмът – това е символ на желанието на човешкия дух да става все по-добър. Това е любопитния ум, който пита „Какво следва?““ – Сола Косоко

Какво е да си пешеходец?

Антъни Фокс е казал: независимо дали живеете в голям или малък град, дали карате кола или ползвате автобус или метро, в някакъв момент от деня, всеки е пешеходец.

Лесно ли е да си пешеходец в София?

„Трябва да използваме по-често нашите крака като средство за придвижване. Пешеходците използват храната като гориво и не се нуждаят от специални съоръжения за паркиране“ – Луис Мъмфорд

Какво е да си добре поддържан?

Как се постига добрата визия и какво се постига с добра визия? Какво означава да си добре поддържан?

Кои са признаците за поддържана визия – кое прави първо впечатление при среща с жена – коса, кожа, вежди, нокти…

При мъжа кои са първите впечатления? Поддържаната визия изисква редовни грижи.

Коя е оптималната периодика на грижите? Кое се прави веднъж в месеца, кое седмично, и кои са ежедневните грижи?

„Вие самият сте най-големият си актив. Инвестирайте време, усилия и пари в оформяне и поддържане на вашия най-голям актив“ – Том Хопкинс

Какво е да си колоездач?

Някои хора използват своето колело за придвижване до работа, други за разходки в свободното време, трети за спорт, за забава, за адреналинови екстремности.

Колко време отнема проучването преди покупката на велосипед?

Какво е важно за един велосипед – рамка, седалка, кормило, скорости, гуми, ръчни или крачни спирачки, цена, тегло, багажник, фарове, цвят, екстри…

Къде се паркира? Как се грижи всеки колоездач за своята безопасност?

Как нашите колоездачи оценяват велосипедната пътна мрежа в София?

Какви хубави неща са направени, какви проблеми срещат и какво още може да се направи?

„Карането на велосипед носи полза не само на лицето, което го прави, но и на света като цяло“ – Удо Симонис

Какво е да обичаш есента?

Често чуваме за есента като символика на богата реколта, берекет. Всеки ли си има своя символика за есента?

Факт е, че са цветовете в природата магически се променят през есента. А хората променят ли се? Как?

Вярно ли е, че през есента ставаме по-меланхолични, по-вглъбени, по-тъжни. Така ли е и защо? Има ли си всеки любими есенни цветя, плодове?

Има ли неща, които правим само през есента?

„Есента винаги е била любимият ми сезон. В момента, в който всичко избухва с последната си красота, сякаш природата е спестявала през цялата година за големия финал“ – Лорън Ди Стефано

Какво е да си бангладешец в България?

До средата на XX век историята на Бангладеш е тясно свързана с тази на Бенгал, по-обширна историческа област, включваща части от съвременна Индия.

Днешен Бангладеш съответства на стария Източен Бенгал. Какво знаят в Бангладеш за България и защо един бангладешец решава да емигрира именно тук?

Кои черти са характерни за бангладешеца, и по какво си приличаме и отличаваме?

Какво е характерно за кухнята? Къде в България пътуват бангладешците и имат ли си любими места?

Какво казват бангладешците на своите сънародници, когато питат за България?

Какво е да си аюрведист?

Аюрведа – аюр в превод означава живот, а веда – наука и означава “наука за живота“. Аюрведа представлява древна индийска система за природна и холистична медицина.

В епизода ще разберем от извора, от специалисти от Индия, повече за това какво включва аюрведа като начин на живот – как да се храним, как да се лекуваме, как да спортуваме, как да мислим.

Аюрведа като начин на живот включва много неща – хранителен режим, детокс, подправки, билки, хранителни добавки.

Това се прави в някакъв период, или това е добре да се прави цял живот?

„Според аюрведа, ние ставаме това, с което се обграждаме. И така, очевидно е, че трябва да бъдем взискателни към всичко, което ни заобикаля и обгражда“ – Стив Коуп

Какво е да си бегач?

Бегач – всеки, който практикува някой от видовете спортно бягане с тренировъчен или състезателен характер – джогинг,  спринт, маратон, триатлон, лека атлетика, щафетно бягане, ски бягане, ползване на крос–тренажор или като част от физически упражнения.

С какво е добре да се оборудваме? Крачкомер, очила, шапка, пулсомер, ветро/водоустойчиво яке, компресиращи чорапи…

Трябва ли загрявка преди тичане, ако не подготвим мускулите, какви са възможните травми?

С храненето как стоят нещата – на гладно ли, известно време след хранене ли?

Вода пие ли се по време на бягане? Какво дава бягането?

„Истинската цел на движението не е да се спечели състезанието, а да се тестват границите на човешкото сърце“ – Бил Боуерман

Какво е мода от котюр?

Haute couture (от котюр) е френска фраза – Haute означава елегантен, а couture – правене на дрехи, шиене. Фразата се отнася за висша мода или създаването на първокласна мода по поръчка.

От какви тъкани се шият дрехите от котюр?

Друг белег е ушиването с голямо внимание към детайлите. Какво точно означава това?

Трябва ли например дрехата да е уникална, да „носи подписа на автора“?

За кого е предназначена модата от котюр и къде тези хора могат да облекат своите от котюр тоалети?

Какво е да си под магията на Изтока?

Близкият Изток – географски регион, състоящ се от земите около южните и източни части на Средиземно море – от източната част на Средиземно море до Персийския залив.

Далечният изток пък включва държавите, намиращи се в Североизточна, Източна и Югоизточна Азия.

Много хора по една или друга причина попадат под магията на изтока – запознават се с културата, духовността, традициите на няколко или на една държава. Кога и как се поражда този интерес?

Със сигурност всеки фен на изтока се интересува от тяхната история, духовност, култура…

Четейки за изтока, пътувайки натам, интересувайки се за всичко около история и култура, променя ли се човек? Променя ли се живота му по някакъв начин?

„Умният човек не вярва на всичко което чуе, не казва всичко, което знае, и не харчи всичко което има“ – индийска поговорка

Какво е да израстваш личностно?

Личностно развитие – процесът на развитието на индивида, на неговата идентичност, самопознание, потенциал – заложби, качества и умения.

В наши дни все повече хора се замислят за своето личностно развитие и израстване.

Според речника „израствам“ означава – „развивам се професионално, нравствено, физически, творчески“. Това са доста различни неща.

Различна ли е и дефиницията за личностно развитие и израстване на всеки човек?

След първата крачка, т.е. – осъзнатия стремеж, какво следва – търсене на информация, свързване с групи, контакти с учители, лектори, ментори, посещаване на курсове, самопрактика…

Трудно ли е да намерим смисъла на своя живот, да сме удовлетворени, да бъдем себе си, да развиваме себе си?

„Посейте мисъл, пожънете действие; посейте действие, пожънете навик; посейте навик, пожънете характер; посейте характер, пожънете съдба“ – Стивън Кови

Какво е да избереш еко–козметика?

Еко козметика – това определение се отнася за продукти, чийто състав е екологично чист. Кои са опасните продукти и как да четем етикетите?

Има ли върху опаковката някакъв знак, сертификат, който да търсим и който ни гарантира, че това е екопродукт?

Какво означава производството на козметика да е еко, по какъв начин се пази природата, как?

Трябва ли да избираме и грима си по същия начин, както бялата козметика и продуктите за коса?

„Никога, никога Природата не казва нещо, което да не казва и мъдростта“ –
Фредерик фон Шуле

Какво е да избереш перфектния подарък?

Колко време преди празника трябва да започнем да мислим за подаръци?

В кои случаи се подаряват храна и напитки? А подарък–антика?

Кои са най-добрите подаръци за мъж, а за дете? Кой е перфектния подарък за жена?

Как се подарява и как се получава подарък – какъв е етикета?

Всичко за перфектния подарък – в епизoда.

„Понякога най-малките подаръци, заемат най-голямо място в сърцето“ – Алън Милн

Какво е да правим бъдещи планове?

Арнълд Хенри Гласоу е казал: Щастлив е човекът, който знае какво да запомни от миналото, на какво да се наслади от настоящето и какво да планира за бъдещето.

В епизода се акцентира на умението да правим бъдещи планове. И да ги изпълняваме, разбира се.

В началото на годината всички правим планове. Имаме ли вече идея за година напред и това, което искаме да се случи?

А за 5, 10 години? Пишем ли плановете си? Директно ли се втурваме, или вървим стъпка по стъпка?

Кой може да се счита за умен? Този, чиито планове в повечето случаи се осъществяват.
Абу ал Фарадж

Какво е да си БГ творец в чужбина?

В епизода се опитваме да разберем какво е да си български творец в чужбина.

Как се организира и финансира едно участие извън страната?

Работите, създавани в чужбина или за чужбина, по-различни ли са от тези, които обновено създава твореца?

Променя ли се изкуството в тези случаи – като теми, като стил, като изразни средства…

Как един българин твори в чужбина: ателие, среда, изложби, продажби…

Който е изпитал насладата от творчеството, за него не съществуват други наслади.
Чехов

Какво е да актуализираме сувенирите на София?

Сувенир – малък предмет за спомен.

Всеки град по света има свои символи – нещата, които ни карат да сме емоционално свързани с него – сгради, места, хора.

Тези символи се претворяват в сувенири и се предлагат на чуждестранни туристи.

Защо е важно да се направи концепция за нови сувенири на столицата?

Какви биха могли да бъдат новите сувенири?  Как общината може да помогне процеса?

Спомените са най-добрите неща в живота, мисля.
Роми Шнайдер

Какво е да си киноман?

Всички хора гледат филми. Кое е това, което отличава киномана?

Кога и как човек става киноман? Как киноманът избира жанра или жанровете филми, които гледа.

Има ли си най-любим жанр, защо? Има ли киноманът личен архив филми и по колко пъти един киноман може да гледа любимите си филми?

Задължително ли е киноманът да борави с имена – на актьори, режисьори, фабули, награди, саунтраци…

Обсъжда ли киноманът филмите, които гледа – как, с кого, защо?

Аз предпочитам, когато филмите са насочени към сърцето ми, а не към ума ми.
Антон Йелчин

Какво е да си щастлив?

Хилядолетия човечеството се опитва да разбере щастието и това, което ни прави щастливи. Дали има толкова отговори, колкото хора запитаме?

Какво наистина е щастието – нещата от дефиницията – усещане, състояние, задоволство, удоволствие, блаженство, радост, случване или нещо съвсем друго?

Какво точно прави човека, за да е щастлив? Защо все казваме, че щастието е в малките неща, пък искаме голям успех, голяма заплата, голяма къща, голяма любов.

За щастието няма значение колко имаш, а колко удоволствие изпитваш.
Чарлз Спърджън

Какво е да си музикален?

Кой човек е музикален? Кога проличава дали човек е музикален или не? Как човек се запалва по музиката?

Как си избира инструмента? Как влияят гените? Може ли човек да няма гласови данни, но с уроци да се научи да пее?

Има хора с таланти и умения, но с притеснения от сцена и публика. Какви са начините за справяне със сценичната треска?

Музиката е най-поетичното, най-могъщото и най-живото от всички изкуства.
Ектор Берлиоз

Какво е да си лъмбърсексуален?

Лъмбърсексуален – думата идва от „Lumber“ – „дърво“, но като препратка към „дървар“.

Лъмбърсексуалните мъже са с бради и с мъжкарска визия, постигната с небрежен и груб стил.

Кои мъже решават да изберат тази визия и защо? Как се поддържа дълга брада?

Как жените гледат на брадатковците с карирани ризи? Какви са неудобните и притеснителни неща около това да си с брада?

Какво е хубавото в това да си с брада, защо така нашумяха лъмбърдсексалните мъже?

С традицията мъжа да носи брада, романтиката е винаги жива.
Джон Грийнлийф Уитиър

Какво е да си запомнен?

Да оставят спомен, следа след себе си е особено характерно за хората на изкуството.

Ние избираме да се фокусираме върху актьорите и се питаме – какво означава да те помнят, да си запомнен?

Преди време е имало срещи на актьори в различни институции, читалища, заводи, предприятия, училища. Тази близка връзка с хората днес прекъсната ли е?

Добре е да има и приемственост.

Има ли начин, форма, чрез която актьорите от преди да споделят опита си с младите актьори?

Живеем  с надеждата да се превърнем  в  незабравим спомен.
Антонио Порчита

Какво е да си тийнейджър?

Тийнейджърът се намира между детството и зрелостта.

Кое му се иска повече – да остане още мъничко дете, или по-бързо да порасне?

Какви промени настъпват в периода на тийнейджърство – характер, психика, качества…

Как се променят взаимоотношенията с родителите? Тийнейджърът не обича много-много да му дават съвети, макар често сам да не знае какво да прави.

Все пак е добре да се пообсъди даден проблем. С кого – приятели, съученици, родители, учители?

Кое е по-важно за тийнейджъра: да се забавлява на макс, или да мисли за бъдещето си и да полага усилия в тази посока?

Какви са забавленията на тийнейджъра в 21 век? Как младия човек обича да прекарва свободното си време?

Ако едно общество държи на добрата  приемственост, то трябва да се научи как да се държи с юношите. Възрастните не трябва да  налагат своите  вкусове, ценности и мечти на подрастващите.
Ерик Хофър

Какво е фолкнетика?

Фолкнетика – термин, съставен от думите фолклор и каланетика и отнасяш се за нов вид физическа активност, съчетаваща гимнастика и български неравноделни ритми.

Идеята, за която разказваме в епизода, се базира на  потенциала, уникалността и богатството на неравноделните размери и как българските народни танци могат да станат популярни в чужбина.

С какво е уникален нашия фоклор? И какво представлява проектът, чрез който хората по света ще могат да спортуват, танцувайки българску хора?

Дръж се земьо, българин те гази!
Нека заедно да направим осмото чудо на света!
Мото на кампанията

Какво е да си добра домакиня?

Какво си представяме, когато чуем определението „добра домакиня“?

За да бъде една жена добра домакиня трябва ли наистина да върши къщната работа с удоволствие или и по задължение става?

На какво държи най-много добрата домакиня – ред, чистота, обгрижени деца, красива обстановка, уют, хубави гозби…

От къде, от кого се учи една жена, за да бъде добра домакиня? Какво трябва да има винаги у дома една добра домакиня?

Резултатът от труда на добрата домакиня са щастливи, интелигентни и добре възпитани деца!
По-добре от всяка заплата! Безценно!
Вирджиния Оушън

Какво е да си добър цветар?

Кога и как човек открива цветаря в себе си?

Много ли трябва да се чете, за да стане човек добър цветар?

Какво е важно за избора на пръст? Поливането?

Саксиите доколко са важни – и като естетика, и като част от процеса на отглеждане – пластмаса, керамика, дърво, цинк…

Някои цветя отделят кислород, други обаче го абсорбират.

Лесно ли е да разберем кое цвете за къде и за какво е подходящо?

Просто да живеем не е достатъчно… човек трябва да има слънце, свобода и малко цветя.
Ханс Кристиан Андерсен

Какво е да си гостоприемен?

За приемането на гости и за ходенето на гости си говорим в епизода.

Кой е добрия гост? Какво прави един домакин перфектен?

Гостоприемството носи ли се или се учи? От кого?

Вярно ли е, че хората от селата и малките населени места са по-гостоприемни от хората в големия град?

За какво се грижи добрият домакин: чист и уютен дом, храна, напитки, музика, атмосфера…

Мисли ли предварително как ще протече вечерта, кой гост до кого ще седи, какви теми ще се нищят на масата, ще има ли забавни игри, танци…

Който сам не е бил на гости, той гости не знае да приеме.
Абхазка пословица

Какво е да си сугестопед?

Сугестопедия – концепция, създадена от българския психотерапевт и педагог Георги Лозанов, който я определя като наука за внушение и за разкриване на всестранните резерви на личността.

В традиционните учебни часове не е желателно да се смеем, да тананикаме и да се забавляваме.

А вярно ли е, че в сугестопедията именно забавата е начинът човек да учи с лекота?

Как протича един урок?

Не можем да мислим творчески без свобода, да усвоим голямо количество материал без любов. Никои велики постижения не са направени без любов.
Георги Лозанов

Какво е да намериш своето хоби?

Хобито се различава от професионалната работа по това, че то в повечето случаи не носи парични облаги и се практикува доброволно в удобно време.

Ще разберем какви хобита си избират хората и какво ги води при избора.

Кое е важно при избора на хоби – човек да се разтовари, да се забавлява, да усвои нещо ново, да изработи нещо с ръцете си, да срещне нови хора, или пък нещо съвсем друго…

Какво дава хобито на един човек?

Хубаво е си намерете вашето хоби. Защото животът е комбинация от професия и хоби.
Стейси Снайдър

Какво е да си арт–терапевт?

Арт–терапия – широкоспектърен метод на психотерапия, който се използва за повлияване, лечение и психотерапевтична корекция, чрез изкуство и творчество.

Доколко е позната и прилагана в България?

В националния класификатор за професиите няма професия арт–терапевт.

Тогава арт–терапевтите какъв тип специалисти са – художници, танцьори, приложници, психолози, психиатри?

Къде може да бъде практикувана арт–терапията?

Кога и как арт–терапевтът използва различните терапии и изкуства при различните хора? Как протича една сесия?

Има колективна и индивидуална терапия. Кога коя се използва?

Чрез потапяне в дълбините, художникът постига силата да пробужда душите.
Ралф Уолдо Емерсън

Какво е да си олимпиец?

Какво е Олимпиадата за един спортист?

След като олимпийските игри се провеждат на 4 години, колко време преди това спортистът започва своята подготовка за участие?

Как технически се тръгва за олимпиада – как се заявява участие, кой точно прави това, какви са условията, документите, изискванията…

Кога участникът в олимпиадата отива на мястото на провеждане, къде отсяда и какво прави до официалното откриване?

А по време на Олимпиадата, за спортиста как протича един ден?

Олимпиадата си остава най-доброто място за търсене на съвършенство, което съществува в областта на спорта, а може би и в самия живот.
Доун Фрейзър

Какво е да си на младежки фестивал?

Младежки конкурсен фестивал на изкуствата – създаден през 2004 година за непрофесионални танцови и певчески формации, солисти и инструментални групи, самодейци от народни читалища, клубове и училища от цялата страна.

Срещаме ви с различни хора с различна роля във фестивала, за да разберем как се избират участниците, има ли специални изсиквания; какъв е регламента – направления, жури, оценяване, награди; успяват ли организатори и участници да седнат в залата като зрители, макар и за малко и какво следят с интерес?

Фестивалите са вълнуващи за децата и  забавни за родителите. Те предлагат  почивка от стреса и наслада за сетивата.
Том Ходкинс

Какво е да си звукотерaпевт?

Пътуване в звука използват различни специалисти с подход към звуците и музиката с терапевтични цели.

Затова ние задаваме много въпроси за звуковата терапия на един инструктор по йога и на един звукотерапевт.

Доколко е позната и прилагана в България звуковата терапия? Как се става звукотерапевт?

Какви различни методи на работа има? За кого е предназначена звуковата терапия и какви са ползите?

Някои звуци най-вероятно имат лечебно влияние върху организма, тъй като те влияят на геометричните модели и организацията на клетките и живите системи.
Д-р Ричард Гърбър

Какво е да намериш себе си?

Как хората разбират израза ДА НАМЕРИШ СЕБЕ СИ?

Колко често си задаваме въпроса КОЙ СЪМ АЗ и какво си отговаряме?

Човек наясно ли е със своя характер – знае ли предварително как ще постъпи в дадена ситуация или често изненадва сам себе си?

Логично е да има неща, които не харесваме в себе си. Кои са те и какво правим, за да ги променим?

Намирането на себе си включва и намирането на професия, визия, любими неща, които ни радват в свободното време и за които сме сигурни, че ще правим и в бъдеще.

Колко много безпокойства изчезват, когато човек реши да бъде не нещо, а някой.
Коко Шанел

Какво е да избереш валдорфска педагогика?

Валдорфска педагогика – създадена от австриийският учен и философ Рудолф Щайнер.

Най-важното за валдорфската педагогика е че в центъра на възпитанието и обучението стои целият човек: с неговата физическа, душевна и духовна същност.

Училищата по валдорфска педагогика отговарят ли на изискванията на образователното министерство и легитимни ли са дипломите?

Кои са най-важните характеристики на валдорфската педагогика?

Какво образование имат преподавателите, къде и как са усвоили валдорфската педагогика?

Какво е характерно за валдорфската детска градина – стаите, игрите, играчките, заниманията… Обстановката – какво е характерно за интериора, цветовете, материалите?

И как децата са ангажирани с чистотата, реда и уюта? Родителите каква роля играят в процеса?

Да възприемем детето с уважение, да го възпитаме с любов,
да му дадем свобода.
Рудолф Щайнер

Какво е да си дете с добри обноски?

Твърди се, че добрите маниери са доказателство за добро възпитание и са знак за социалния статус.

Кога и как се овладява етикета в детска академия за добри обноски?

Какво научават децата? Как? А възрастните? Защо е важно да имаме добри обноски?

От всички творения най-хубавото е – получилият прекрасно възпитание човек.
Епиктет

Какво е да си суетен?

Суетата се отнася до характеристиките високомерна надменност, арогантност, външен блясък. Нарцистичен и тщестлавен ли е суетния човек?

В кои професии и сфери най-често се срещат суетни хора?

Какво мотивира суетния човек – иска да му обърнат внимание, да го похвалят, да скрие комплекси, недостатъци…

Как различаваме суетния човек, как се държи той, какво говори, какво прави?

Къде е границата между нормални грижи за себе си и суета?

Суетата е моят любим грях.
Ал Пачино

Какво е да си между детството и юношеството?

Начална училищна възраст – обхваща възрастта от 6–7 г. до 10–11 г или от първи до четвърти клас Проф. д.н. Любомир Стоев Георгиев “Психология на развитието и възрастова психология Че е училищна тази възраст, е ясно.

Но някак остава неясно като какви определяме подрастващите на тази възраст: по-скоро деца или по-скоро тийнейджъри?

За децата са характерни игрите. Учениците на тази възраст играят ли и на какво?

Дете по смисъла на Закона за закрила на детето е всяко физическо лице до навършването на 18 години.

А дразнят ли се, когато някой им каже, хей, дете…

Кое е хубавото и кое е лошото на това да си дете? Кое е хубавото и кое е лошото на това да си възрастен?

Всяко поколение иска нови символи, нови хора, нови имена. Те искат да се разграничат от своите предшественици.
Джим Морисън

Какво е да си потребител?

Всеки човек е потребител. Ежедневно.

А защо никой никъде не ни учи на правата ни като потребители? Откъде можем да научим тези права?

Как да се научим да избираме правилно както в супермаркета, така и в онлайн–магазина?

В юридически контекст, потребител е личност, защитена от закона на потребителите.

Оттук следват няколко въпроса – добър ли е този закон?

И второ – по вашите наблюдения българина познава ли закона и възползва ли се от него?

Защитата на потребителите се осъществява от различни правителствени и неправителствени организации. Колко и кои са те у нас?

Има два вида гаранция – законова и търговска. Какво означава двете и какво ни гарантират?

Няма такива неща като „трудна продажба“ и „лесна продажба“. Има само „интелигентна продажба“ и „глупава продажба“.
Лео Бърнет

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари