Компания търси газ, но намира огромно находище на хелий

5 ян. 2024, 12:26
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

През 2013 г., южноафриканският стартъп Renergen купува правата за малко газово находище в една от провинциите на страна на цена 1 долар. Според Изпълнителния директор, те имали намерение да ползват газа за да произвеждат малко електроенергия, която да им помогне да развиват други дейности в този район. Когато започват да тестват химичният състав на излизащия газ, намират необичайно високи концентрации на хелий.

Хелият се използва като охлаждащ елемент в производството на микрочипове, както и при работата на устройва като ЯМР. Цената на световния пазар обаче е променлива, а доставките спорадични, защото газът се произвежда в едва десет страни по света.

Хелиевото находище, открито от Renergen днес е на стойност 4 милиарда долара, с потенциал да достигне 12 милиарда, ако в близост се открие още хелий.

Компанията започва производство на течен хелий в началото на януари 2023 г. и скоро се очаква да стартира комерсиалното производство.

Хелият често се открива в газовите находища, но концентрациите му са много ниски – от порядъка на 0.35 % средно за САЩ и 0.04 % в Катар, а в новото находище концентрацията е между 3 и 12 %.

Поради ниската концентрация, не е икономически оправдано да се извлича само хелий, а той се събира в процеса на извличане на природния газ.

Компаниите, които експлоатират газови находища, обичайно събират и продават и наличния хелий, което значи, че производството му е свързано с отделяне на големи емисии.

Голямата концентрация на хелий в новото находище значи, че той ще бъде с по-малък въглероден отпечатък, защото ще се извлича приоритетно, а не допълнително.

Друг плюс от високата концентрация в находището на Renergen е евтината продукция. Те сондират на по-плитко, което освен по-евтино, също отделя и по-малко емисии.

Със сегашното състояние на пазара на хелий, при което доминира несигурността, новото находище е добре дошло, смятат от компанията.

Очаква се в първата фаза от проекта да се извличат около 350 килограма хелий на ден – достатъчно, за да се задоволи цялото търсене в Африка. През 2027 г. със съфинансиране от страна на американското правителство и южноафриканската Банка Стандарт, производството ще нарасне до 4,2 тона на ден, което ще представлява между 6 и 8 % от световното производство на хелий. Тогава световният пазар на хелий се прогнозира да е около 6 милиарда долара, така че находището ще се окаже изключително печелившо.

 

Източник: CNN

 

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари