Майкъл Коен: парите са дадени по указание на Тръмп

14 май 2024, 17:46
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Основният свидетел по делото за подкуп срещу бившия президент и настоящ кандидат за президент Доналд Тръмп, беше на свидетелската скамейка и потвърди, че веднага след като е дал 130 хиляди долара на порноактрисата Сторми Даниелс, се е чул по телефона с Тръмп, а това е само един случай от много, при които той „действа по указание на и в полза на“ Тръмп.

Бившият президент пледира невинен, а обвинението не е за парите, а за подправянето на бизнес документи, за да се прикрие плащането, което Коен извършва от своя сметка, след което си получава обратно парите като заплащане за юридически услуги.

Сторми Даниелс се е съгласила да приеме парите и да не разгласява сексуалната си връзка с Тръмп непосредствено преди кандидат-президентската кампания от 2016 г.

Коен разказва, че между изборите, които Тръмп спечели и встъпването му в длъжност, неговият финансов съветник, Алън Уайзелберг му обяснява в присъствието на Тръмп, че „ще получи 12 превода по 35 хиляди долара, които ще бъдат осчетоводени като услуги за адвокат.“

Според Коен, Тръмп и Уайзелберг са обсъдили това преди да се срещнат с него и Тръмп го е „одобрил“. Сумата е по-голяма от платената от Коен, защото поради осчетоводяването им като заплащане за услуга, той дължи данъци.

Майкъл Коен свидетелства на ден 16 от делото и е един от малкото свидетели, които могат да обяснят точно какво се случва с това плащане и защо Тръмп е решил да го прикрие.

Коен също свидетелства, че Тръмп го е предупредил още в началото на кампанията си, че ще има негативна публичност, тъй като „много жени ще излязат на светло“ и му е казал да подготви няколко плащания за мълчание, както и да посредничи с таблоидите, за да не публикуват истории, които биха навредили на политическите му цели.

Според него, Тръмп е бил „много ядосан“, че Сторми Даниелс е решила да разкаже за събитията и е казал на Коен „да се погрижи“.

Освен това плащане, Коен свидетелства и за работата си таблоида „Нешънъл Инкуайрър“, за да откупи от тях история за аферата на Тръмп с модела на „Плейбой“ Карън МакДугъл.

През 2018 г. Коен се признава за виновен по 8 обвинения, включително данъчна измама и нарушения с финансирането на кампанията на Тръмп, както и за това, че е излагал Конгреса и излежава присъда.

Източник: BBC

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари