Най-голямото слънчево изригване за последните 20 години

15 май 2024, 17:40
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Само дни след изключително силната магнитна буря, която създаде спиращи дъха северни сияния, достигащи и до по-южни страни, сме свидетели и на най-голямото слънчево изригване за последните две десетилетия.

За 11-годишния цикъл на Слънцето, това е най-голямото изригване. Земята обаче няма да бъде засегната, защото изригването се отдалечава от нас.

Според НАСА, за последно, такова изригване е имало през 2005 г., а тъй като данните още не са пълни, може да се окаже и по-силно, отколкото се смята сега.

Слънчевото изригване е интензивен изблик на радиация, свързана с дейност в слънчевите петна. Изригванията са най-големите експлозии в Слънчевата ни система и се виждат като ярки зони по слънчевия диск, но не с просто око разбира се. Те могат да продължат от минути до часове. Слънчево изригване може да се забележи чрез светилната, фотоните, които се намират там и са във всички части на спектъра. Основен начин за наблюдение са рентгеновите лъчи и наблюдение на светилната от видимия спектър. Зоните на изригвания са и зони, в които частиците се ускоряват.

Слънчевите изригвания могат да повлияят значително високата земна атмосфера, а от там комуникации като GPS и радио. Радиацията пък представлява риск за астронавтите, като седмината астронавти на МКС са в безопасност и ще прекарват повече време в зони с висока защита срещу радиация, докато премине изригването.

Засега няма данни за нарушени комуникации, но НАСА казва, че един от сателит е повлиян от геомагнитната буря през уикенда и е преминал в безопасен режим.

Източник: AP News, NASA

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари