Най-големият 3D принтер в света строи дървени къщи

4 юни 2024, 17:32
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

В света вече се стоят десетки къщи, които са всъщност принтирани с помощта на 3D принтер. Те могат да помогнат за справяне с жилищна криза, както и на общности, живеещи в отдалечени райони или при бедствия.

Технологията се развива, а според Центъра за напреднали структури и материали към университета на Мейн, принтирането може да реши проблема с цената на домовете, защото хората имат нужда от домове, но не могат да си ги позволят.

Преди месец, Центърът стартира най-големия в света 3D принтер за полимери.

„Подходът ни е доста по-различен, от това, което сте виждали и ще четете за него с години.“ казва Хабиб Дагър, директор на Центъра.

С технологията могат да се създават не само жилища; вече има принтирани джамии и мостове, а една компания дори строи училища. Дубай държи рекорда за най-голяма 3D принтирана структура и иска 25 % от новите сгради построени до 2030 г. да са създадени така.

По-голям част от сега използваната технология разчита на бетон, който се излива по определен начин от роботизирана ръка.

Университетът в Мейн има друг подход. Техният първи истински най-голям принтер, построен след успеха на прототипа, ползва дърво.

Това също е тествано – през 2022 г. те построяват 100 % органична къща, изградена от дървени фибри и био-смола с местен произход.

Бетонните постройки трябва да се принтират на място, което няма как да стане при лоши атмосферни условия. С новата технология, къщите се принтират по модули, след което се сглобяват.

Новият принтер на теория може да построи къща, подобна на прототипа за 48 часа и това е целта на екипа. Ако тя се осъществи, това ще представлява сериозна конкуренция на конвенционалното строителство и като цена, и като време.

Като всеки принтер, и този „забива“, когато се натрупа твърде много прах и остатъци, но според Дагър, никой никога не е строил по този начин, така че се очакват различни предизвикателства.

Не на последно място, дърво вместо бетон е устойчиво решение от гледна точка на околна среда. Строителните материали са отпадъчни, а един такъв дом, след като спре да се ползва, също ще може да се рециклира и от него да се принтира нещо друго.

Източник: CNN

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари