Папата се срещна със затворници, артисти и младежи във Венеция

28 апр. 2024, 13:38
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Папата е на първо пътуване през тази година, след като имаше здравословни проблеми в последните месеци, които попречиха на публичните му изяви.

Той е посещение във Венеция, където се среща със затворници, артисти и младежи.

Папата пристига там с хеликоптер, автомобил и голф-количка. Първото му посещение е в женски затвор, където Ватиканът осъществява мултимедийна изложба, част от международно престижно артшоу, наречено „През моите очи“, което никога не е имало такъв високопоставен гост.

Необичайното решение част от изложбата да се разположи в затвора помага за популяризиране на призивите на папа Франциск обществото да се обедини около тези свои членове, които са бедни и изолирани, което включва и затворниците.

„Да си в затвора е трудно, а проблемите, като липса на съоръжения и ресурси и епизоди на насилие причиняват огромно страдание. Но то също може да стане и място на морално и материално прераждане.“ каза папата на затворниците и тяхната охрана.

„Нека не забравяме, че всички сме допускали грешки, които да бъдат простени и имаме рани, които да бъдат излекувани.“ каза още папата, след което се срещна с някои от артистите, създали изложбата.

Изкуството, смята папата, трябва да помогне за премахване на расизма, неравенството и страха от бедността в света.

След това, папата се срещна и с младежи, като ги призова да не прекарват живота си, залепени за своите смартфони и обърна внимание на това, че е важно да излезеш и да се опиташ да помогнеш на другите, вместо да си фокусиран само върху себе си.

„Ако винаги сме фокусирани само върху себе си, върху нашите нужди и това, което ни липсва, винаги ще се връщаме в началото и все ще плачем за себе си.“ Каза папата.

Това е първо пътуване на папа Франциск за тази година, а и за последните месеци на миналата, след като имаше проблеми с коляното и боледува от бронхит и грип. По здравословни причини, папата пропусна и процесията за Разпети петък, която беше в края на март, а на сегашното си посещение се придвижва предимно с инвалиден стол. Предстоят и още няколко пътувания из Италия в рамките на следващите месеци.

Източник: Reuters

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари