Президентът на Иран загина в катастрофа с хеликоптер

20 май 2024, 17:00
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Президентът на Иран, Ебрахим Раиси, външният министър на страната и още няколко официални лица са загинали, след като хеликоптерът им катастрофира в планински район в северозападната част на страната.

Раиси, заедно с върховния лидер, аятолах Али Хаменеи изстреляха хиляди дронове и ракети срещу Израел през миналия месец, а по време на мандата на Раиси, Иран обогатява уран, вероятно с цел да го ползва за оръжия и засилва напрежението между страната и Запада. Иран също доставя дронове на Русия за войната ѝ срещу Украйна. В страната има и масови протести срещу теократичното и силно репресивно спрямо жените управление.

Заедно с Раиси са загинали още 7 души, а постът му ще се поеме временно от вицепрезидента Мокбер.

Не е рядкост в Иран да липсват части за ремонт и поддръжка на хеликоптери и самолети поради санкции наложени от Запада във връзка с целите за създаване на ядрени оръжия. Поради това, САЩ веднага бяха обвинени за трагедията.

„Един от основните виновници за вчерашната трагедия са САЩ… ккоито налагат ембарго на продажбата на летящи машини и части за тях на Иран и не позволяват на хората на Иран да ползват добри авиационни съоръжения.“ каза бившият външен министър на страната.

Според данни на турските власти, катастрофата е на около 20 км от границата с Азербайджан, на планински склон.

Съседните страни изразиха съболезнования, след като Иран потвърди, че няма оцелели след катастрофата. Пакистан обяви ден за траур, а Индийският премиер Нерендра Моди написа в Екс, че страната му „застава до Иран в този момент на мъка“. Ливан и Сирия също обявиха тридневен траур в знак на солидарност. Лидерите на Турция, Китай и Русия изразиха съболезнования.

Хаменеи обяви 5 дни за траур и обеща, че правителството ще продължи да работи нормално, като след 50 дни ще се проведат нови избори за президент.

Раиси е възприеман като протеже на Хаменеи и се считаше, че може да го наследи. Сега, вероятно синът на Хаменеи ще го наследи.

Раиси перчели изброите през 2021 г. които са с най-ниска избирателна активност в историята на страната и е санкциониран от САЩ във връзка с масова екзекуция на хиляди политически затворници през 1988 г.

Раиси е вторият ирански президент, който е убит докато заема поста. През 1981 г. бомба убива тогавашния президент.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари