15 европейски страни искат аутсорсинг на решенията за миграцията

21 май 2024, 16:47
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Скоро след като ЕС завърши новите правила за миграция и искане на убежище, 15 държави смятат, че те не са устойчиви и нередовните вълни мигранти, които пристигат последните години, предполагат и по-разчупено мислене по темата, включително аутсорсинг на проблемите и решенията.

В писмо се казва: „ЕС и страните-членки трябва да допринасят повече за равноправни, конструктивни и широки партньорства с ключови страни, особено по миграционните маршрути, като променим фокуса си от управление на нередовната миграция в Европас към подкрепа на бежанците и техните общности в самия регион, от който идват.“

Писмото е адресирано до високопоставени официални лица в ЕК и е подписано от Австрия, България, Гърция, Дания, Естония, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Нидерландия, Полша, Румъния, Финландия и Чехия.

В 4 страници се предлагат идеи, разработени с цел да прехвърлят отговорността от националните власти към съседни страни и се призовава за партньорства със страни, намиращи се на миграционните пътища.

Подобни сделки ЕС има с Турция, Египет и Тунис, като се инвестират милиони от еврофондове в по-добра защита по техните граници.

Италия има отделен договор с Албания, за обработката на документите на до 36 хиляди бежанци на година. Това обаче е в разрез с политиката на Брюксел, тъй като може да включва силно противоречивото преместване на мигранти от една в друга страна по бюрократични причини.

15-те страни призовават ЕС да действа по по-нестандартни начини, например „да спасява мигранти от открито море, след което да ги праща в предварително определени страни извън ЕС.“

Европейката комисия ще анализира предложенията, но отбелязва, че в следващите години фокусът ще е върху правилата, които вече всички са приели.

Според писмото, новите правила са добра основа, но е нужно да се направи много повече. Например, трябва да се обърне внимание и на мигрантите, които получават отказ, защото едва 25-30 % от тях те се връщат в страните, от които идват.

Друго предложение е свързано с изпращане на търсещите убежище в трети страни, което да отслаби напрежението върху националните власти. Това е критикувано многократно от НПО, работещи в сферата на човешките права, тъй като, те смятат, бежанците все пак могат да бъдат преследвани, ако са в страни, които само по документи са „безопасни“.

15-те страни настояват и за по-строги правила за инструментализацията на миграцията, тоест трафикът на хора и контрабандата.

В писмото се казва, че мерките трябва да се имплементират в съответствие със законовите задължения на ЕС, както и с Хартата за фундаменталните права.

Писмото ясно показва желанията на повече от половината страни в ЕС въпросът с миграцията да се решава преди мигрантите да достигнат до Европа и доколкото е възможно извън Европа, а това е тренд, който разединява блока още от времето на ковид-пандемията, заради притеснения, касаещи човешките права.

Източник: Euronews

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари