Прокуратурата сложи край на разследването по „Чекмеджегейт“

24 авг. 2023, 23:55
,
 Автор: Васил Проданов
Прочетена:

Софийската градска прокуратура за втори път сложи край на разследването по т. нар. „Чекмеджегейт“. Делото беше образувано след разпространените през 2020 година снимки с кюлчета и пачки, за които се твърдеше, че са от жилището на лидера на ГЕРБ и експремиер Бойко Борисов.

Преди няколко месеца делото беше прекратено, но Софийската апелативна прокуратура отмени постановлението. Апелативните прокурори дадоха и насоки на колегите си – градски как да извършат допълнителни дейности по разследването на казуса.

И така разследването отново започна – насоките са изпълнени коректно и в цялост, информираха от държавното обвинение. И заявиха категорично, че не са установени данни за извършено престъпление от Борисов.

От там поясниха, че са направени седем компютърно-технически експертизи на един видеоматериал и на 16 фотоса, лицево-идентификационна и комплексна разширена компютърна. Установено е, че файловете не са оригиналните и не е възможно да се разбере със сигурност дали материалите са автентични. Вместо това е установено, че фотосите са подправени.

След поисканата помощ от други държави в Европа не се е получило и потвърждение, че сниманите банкноти са били наистина в шкафчето на Борисов. Същата е констатацията и с предметите, наподобяващи кюлчета.

Бойко Борисов е разпитван като свидетел и обявил, че не е държал пари, кюлчета и други скъпоценности в нощно шкафче. Ня и идея кога и от кого са направени снимките.

Повторното прекратяване на разследванеот може да бъде проверено от Апелативната прокуратура.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари