Върнаха още двама нашенци от Судан

30 апр. 2023, 8:26
,
 Автор: Васил Проданов
Прочетена:

Около полунощ в неделя на летище София кацнаха още двама българи, евакуирани от Судан. Единият от  тях стана жертва на нападение от въоръжена група в африканската държва. За щастие той не е сериозно пострадал.

Двамата нашенци пристигнаха в родината с полет от Кипър. Ясир Махмуд сподели, че е наполовина суданец, наполовина българин – майка му е нашенка, а баща му е от Судан. Разделя времето си между двете държави. Не се решил да се евакуиран, за да може да се грижи за своите роднини в Африка. Наложило се обаче да напусне размирната държава, след като е нападнат. Било невъзможно да остане, тъй като няма сигурност за живота и здравето му.

Мъжът е направил всичко възможно, за да изведе близките си  извън Судан.  В самолета той пътувал с лекаря Насрадин Мансурж.

Медикът разказва, че ситуацията в африканската страна е много критична, даже ужасна. Споделя, че хората умират и няма кой да им помогне, няма болници. Според него има опасност конфликтът да ескалира още повече.

От Министерството на външните работи имат информация за евакуирани общо 39 българи. Само 9 обаче са пристигнали до този момент  в родината. Директорът на Ситуационния център към вътрешното министерство обясни, че към момента при тях не са постъпили нови заявки от българи, които искат да напуснат Судан. Има контакт с още двама, но не е ясно дали ще се връщат в България.

Ясир и Насрадин се надяват да се стигне до примирие между враждуващите групировки в Судан и да имат отново възможност да идат в страната.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари