Властта взе мерки за справянето с агресията и домашното насили

10 авг. 2023, 18:26
 Автор: Васил Проданов
Прочетена:

Властта начерта над 15 мерки за предотвратяване на агресията и насилието. Те бяха взети по инициатива на премиера Николай Денков. Дали някои от тях са започнали да действат ще стане ясно след един месец. Част от тях касаят възпитанието и превенция на насилието от ранна детска възраст. Предвижда се и изграждане на единен стандарт, по който институциите трябва да работят при наличие на такова.

Министър-председателят Денков коментира, че оповестените изключително тежки случаи на насилие през последните седмици показват, че това е било скрита епидемия, разразсила се в последните години. Сега преживелите такова били окуражени да споделят и своите истории заради подкрепата, която някои от жертвите получили от обществото и медиите, както и от институциите. Въпреки че в някои случаи със закъснение.

Министерството на образованието ще финансира мерки за работа с родителите на ученици. Ще има ментори в училищата, които ще провеждат консултации там, където случаите на насилие са зачестили. Ще се работи усърдно за осигуряване на повече психолози, които да работят с децата, които ще бъдат обучавани и възпитавани в емпатия, което е дългосрочна цел. Ще се предприемат мерки и за осигуряване на позитивна образователна среда и създаване на програми за възпитание в традиционни ценности.

Това, което е набелязано – по линия на образователното министерство ще се финансират мерки за работа с родители на ученици. Ще се разчита на ментори в училищата. Те се консултират особено там, където случаите на насилие са повече. Ще се направи всичко възможно да се осигурят повече психолози, които да работят с децата. Те ще бъдат възпитавани в емпатия, която също е по дългосрочна цел. Ще се работи и за развитието на позитивна образователна среда. Обмислят се и програми за програми за възпитание в традиционните ценности.

В социалното министерство ще се поеме ангажимент за осигуряване на минимум една услуга за жертви на насилие във всяка от 28-те области. Ще се работи и по национална програма за превенция. Служителите на МВР ще бъдат обучавани как се работи при първи контакт с жертвите. Те ще бъдат уведомявани къде и как могат да получат помощ и подкрепа. Ще се създаде и регистър за преживелите насилие. Бърз обмен на информация също ще има, както и координационен механизъм между всички институции.

В Главна дирекция „Национална полиция“ ще бъде създаден нов сектор „Домашно насилии. Освен на областно ниво, координатори ще има и на местно. Правосъдното министерство ще разчита на юристи, които оказват правна помощ на жертвите. Те ще са задължени да правят посещения при тяхх, независимо от тяхното местоположение, и да ги консултират. Общо 18 адвокатски колегии вече са заявили, че ще дават такава правна помощ. Функционира и денонощна телефонна линия за жертвите на насилие, която се поддържа от неправителствена организация.

Премиерът Николай Денкоя обясни, че е обсъждано провеждането на кампании, в които хората, които са имали подобрен проблем, да бъдат информирани какво да правят. Но най-важно е каква ще е координацията между институциите, когато има такива случаи. Останал е неясен въпросът какво ще се прави с насилниците. Участниците в срещата са били категорични, че това ще трябва да се обсъжда на по-широка дискусия.

Той не коментира по същество промените в закона за борба с насилие, които преди дни приеха народните представители. И увери, че по линия на правителството мерките вече са набелязани.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари