Започва прехвърлянето към държавата на пристанище „Росенец“

22 авг. 2023, 6:43
,
 Автор: Васил Проданов
Прочетена:

Започва прехвърлянето на пристанище „Росенец“ към държавата. Това обявиха от Министерството на транспорта.

Действията по прехвърлянето стартират само няколко дни, след като правителството окончателно реши да прекрати концесията на „Лукойл Нефтохим“ за терминала край Черно море.

Решението взеха депутатите в последното си заседание преди да излязат в лятна ваканция. Подкрепиха го представителите на управляващите коалиции ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, както и колегите и от ДПС.

От транспортното министерство обясняват, че сега се водят разговори между предприятието „Пристанищна инфраструктура“ и дружеството на руския петролен гигант, на които да се изясни процедурата за прехвърляне на контрола на пристанищния терминал към държавата.

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков вече е назначил комисия, която трябва да е приела обекта на концесия в рамките на месец.

Стана ясно още, че Изпълнителната агенция „Морска администрация“ със заповед е изискала заличаването на „Лукойл Нефтохим Бургас“ от Регистъра на пристанищните оператори. Вместо дружеството в регистъра ще бъде вписано държавното дружество, което ще оперира и ще извършва пристанищни услуги на „Росенец“.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари