1 милиард евро за Гърция по проекти за зелена енергия

3 апр. 2024, 12:30
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Гърция получи одобрение за 1 милиард евро финансова помощ по два ключови проекта, които се очаква да ускорят производството на възобновяема енергия.

Проектите ще бъдат завършени в средата на 2025 г.

Първият проект е за строеж на две фотоволтаични централи, с капацитет от 252 мегавата всяка, както и за термо хранилище с разтопена сол. Той цели да създаде условия за съхранение на излишна енергия, произведена от възобновяеми източници, така че да бъде използвана когато има най-голямо потребление.

Вторият проект ще включва 309-мегаватова фотоволтаична централа с хранилище от литиево-йонни батерии и ще цели да оптимизира производството на енергия и да осигури стабилност на захранването през мрежата.

„Тези мерки ще помогнат на ЕС и Гърция да посрещне целите, свързани с декарбонизацията и климатичната неутралност, както и да намали зависимостта от вносни фосилни горива.“ казват от ЕК

Очаква се увеличение на енергията от ВЕИ в Гърция с 8 % в сравнение с 2020 г., а хранилищата ще помогнат да се намали зависимостта между производство и пренос на енергия.

„Гъвкавост на системите е крайно нужна в електропреносната мрежа на ЕС, където делът на възобновяемите източници се предвижда да достигне до 69 % към 2030 г. и до 80 % към 2050 г.“ казаха още от ЕК.

Източник: Euronews

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари