Съдят немски политик с крайнодесни убеждения

4 апр. 2024, 13:18
, , ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Прокуратурата в Берлин каза, че е повдигнала поредно обвинение на един от най-ярките представители на крайно-дясната партия „Алтернатива за Германия“ (AfD). Причината е използване на нацистки слоган по време на политическо събитие.

Бьорн Хьоке вече има едно обвинение от прокуратурата и трябваше да се яви в съда на 18 април, а това е второ обвинение, което ще бъде добавено към първото.

Хьоке е на 52 години, лидер на регионалния клон на AfD за Турингия и влиятелна фигура в партията. Очаква се да бъде кандидат в регионалните избори през септември.

Първото обвинение е за използване на символи, принадлежащи на организации, които са противоконституционни – той завършва реч през 2021 г. с думите „Всичко за Германия“. Според прокурорите, той използва точно тази фраза, защото тя е част от слоганите на нацистките войски през ВСВ, а Хьоке много добре знае това.

Новото обвинение е за повторно използване на фразата, с пълното съзнание, че това е престъпление. Нацистката идеология и свързаните с нея символи са незаконни по силата на конституцията на Германия.

Клонът на AfD в Турингия е известен с радикалната си репутация, а членовете са възприеман от немските агенции за вътрешна сигурност като „доказани крайнодесни екстремисти“.

По време на събитие, Хьоке нарича паметника на Холокоста в Берлин „паметник на срама“ и призовава Германия да се „обърне на 180 градуса“ и да си спомни миналото. Тогава, партията решава да не го изключва като член.

Според проучвания, AfD заема второ място по популярност след основната консервативна опозиция и е изключително силна в източната част на Германия, управлявана от СССР след ВСВ.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари