3 милиарда евро от руските активи отиват в Украйна

9 май 2024, 12:50
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Европейските дипломати окончателно одобриха плана за трансфер на замразените руски активи към Украйна, като се очаква 3 милиарда евро да бъдат прехвърлени до лятото за закупуване на оръжия и възстановителни дейности.

В началото на инвазията в Украйна, Европейския съюз замрази 210 милиарда евро от активите на Москва, които се намират в белгийска банка.

Брюксел отдавна се опитва да намери начин да използва лихвата от тези пари, за да подпомогне Украйна, като първоначално те бяха предвидени за ремонти и възстановяване на разрушена инфраструктура, но вече се планира да включват и закупуване на оръжия. Изчислено е, че годишната лихва върху замразените активи е около 3 милиарда.

Според Украйна, както и според някои европейски политици, не е достатъчно да се ползва само лихвата, а е нужно Европа директно да конфискува активите на Москва, за да е сигурна, че агресорът ще си плати цената за войната.

Според експерти обаче, Европейската централна банка ще създаде нежелан прецедент, ако конфискува чужди активи; това ще урони репутацията на валутата като сигурен начин за съхранение на активи и ще повлияе върху търсенето ѝ.

Обсъжданията включват и дължимите административни такси върху тези активи, като първоначално те са 13 %, но Белгия има право да определя административните такси върху печалбите на всички активи, управлявани от местни компании.

Така, белгийският премиер Александър Де Кру обяви, че ще прати допълнителни 1.5 милиарда на Украйна, които изглежда са събрани в резултат на платените към момента данъци и такси върху замразените активи.

Преди няколко месеца Брюксел създаде регулация, според която лихвите и печалбите от замразените активи отиват в отделна сметка. Според окончателната стратегия, там ще остане буфер от 10 %, а останалите 90 % ще бъдат пращани към Украйна, за да може да си купи оръжия.

Урсула фон дер Лайен, президент на Европейската комисия каза, че се очаква Украйна да получи първото плащане около месец юли, но сумата ще бъде формирана от средствата, натрупани от февруари насам, откакто съществува механизма.

Европейският съюз ще предостави и допълнителни 50 милиарда евро на Украйна под формата на заеми и грантове с цел възстановяване на страната.

Източник: Euronews

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари