Поредна руска атака по енергийната инфраструктура на Украйна

8 май 2024, 17:04
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Руските сили осъществяват масирана атака с крилати ракети и дронове срещу енергийната инфраструктура на Украйна.

Бомбардирани са 7 украински региона, включително Киев и части от юга и запада, като са повредени жилищни сгради, както и железопътна инфраструктура. Според властите, засега има трима ранени, сред които 8-годишни момиче.

Енергийният оператор на Украйна казва, че са поразени съоръжения във Винициа, Запорожие, Кироворад, Полтава и др.

В района на Лвив, който е най-западния район на Украйна, са ударени две съоръжения.

Повредена е и гара в района на Херсон.

Най-големият доставчик на електроенергия в Украйна, компанията DTEK, казва, че атаката „сериозно е повредила“ оборудване в три ТЕЦ-а.

Това е пета атака за шест седмици над енергийната инфраструктура в страната, а според компанията, от началото на инвазията, Русия атакува техни съоръжения 180 пъти, като са ранени общо 51 души, а трима са убити.

При атаката, Русия използва 55 ракети и 21 дрона „Шахед“. Според украинските сили са свалени 39 от ракетите и 20 от дроновете.

От началото на инвазията Русия редовно атакува енергийната инфраструктура, очевидно с цел да затрудни индустрията, особено военната, но и да снижи бойния дух. Подобни масирани атаки за кратко време затрудняват отбраната, защото боеприпасите намаляват, а доставките на нови се бавят.

Руския президент Путин каза, че атаките са „ответен удар“ за украинските атаки над руски петролни рафинерии, които зачестяват и се отдалечават все повече от границата с Украйна.

Според украинските сили обаче, макар че атаката е съществена, честотата на бомбардировките в последните седмици намалява, което значи, че Русия събира оборудване и боеприпаси в подготовка за офанзивата, която според тях се очаква в следващите седмици.

Фронтовата линия също се промени, тъй като при намаляващите боеприпаси, украинските сили се оттеглиха от някои селища.

В пост в социалните медии, президента на Украйна отбеляза, че атаките са в нощта преди деня, в който Европа празнува победата във ВСВ.

Източник: Euronews

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари