Васил Божков се върна в България, арестуваха го

25 авг. 2023, 17:01
,
 Автор: Васил Проданов
Прочетена:

Бизнесменът и бивш хазартен бос Васил Божков се завърна в България след три години и половина престой в Дубай. Самолетът му кацна на летище София малко преди 15 часа.

За пристигането си той обяви сутринта с пост в профила си във Фейсбук. Там Божков заяви, че пристига след всички пречки, които му е направила прокуратурата, под управлението на Иван Гешев.

А малко след кацането си на родна земя написа още един пост, в който казва, че има „среща с бухалките“.

Обвиняемият бизнесмен беше арестуван веднага след пристигането си. Около 17 часа той беше отведен към сградата на следствието на „Г. М. Димитров“.

Божков беше откаран и в МВР болница за преглед. Преди три години той беше обвинен и разследван за опит за държавен преврат. Смяташе се, че той е финансирал протестите срещу премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Беше санкциониран и по закона „Магнитски“. А в мотивите на американските власти за това е записано, че той е подкупвал държавни служители – единият от които политически лидер, а другият – председател на закрита комисия по хазарта.

Срещу него има общо 19 обвинения. Ще дава показания като свидетел заради твърдението, че е бил изнудван от бившия финансов министър Владислав Горанов да дава подкупи, които отивали директно при Бойко Борисов през пиара на ГЕРБ Севдалина Арнаудова.

Самият Владислав Горанов също попадна в списъка „Магнитски“. В средата на март миналата година тримата бяха задържани за 24 часа и освободени. Образувано беше досъдебно производство, но то беше замразено, тъй като нямаше как бизнесменът да бъде разпитан от прокуратурата.

Наскоро бившият хазартен бос обясни, че няма от какво да се притеснява и ще каже всичко, което трябва.

Адвокатът му обясни, че Васил Божков се прибира точно сега, тъй като властите в Обединените арабски емирства не са позволявали до този момент да се върне от съображения за сигурност. Разрешение за пътуване получили едва в сряда.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари