Как лекуват махмурлук из Европа

6 ян. 2024, 12:11
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Махмурлукът със сигурност е нещо, което всички предпочитаме да избягваме, но понякога това е цената, която плащаме за страхотна вечер с близки и приятели. Хората са изобретили безкрайно много начини за облекчаване на това противоречиво състояние, а разнообразните европейски култури ни предоставят няколко тествани през времето методи, които може да пробвате.

В Германия разчитат на закуската, в която се включва маринована херинга, кисели краставички и маринован лук. Белгийците също наблягат на маринованата риба, но я комбинират с чушки, лук и кисело мляко.

В Полша, както и по нашите ширини, сокът от киселите краставички се счита за полезен при облекчаване на симптомите на махмурлук. Той съдържат натрий и калий, които помагат за възстановяване на електролитния баланс в тялото.

В Унгария има малко по-странен метод, за който обаче не сме сигурни доколко се практикува. Според поверието, бренди с врабчи курешки помага срещу махмурлук. Да, правилно прочетохте. Курешки от врабче. Не е ясно как точно въпросните ще достигнат до нас, затова по-често практикуван метод е супа с лук, чушки, бекон и мариновани храни.

Естонците прилагат външно лечение – напоени с водка чорапи, които се носят докато си почиваш и пийваш чай. Целта е да се изпотиш и така да помогнеш на тялото си да отдели токсините.

Французите хапват яхния или лучена супа. Там също се готви и традиционно ястие с боб, наденица, месо и животинска мазнина, което помага алкохолът от стомаха да не достига до кръвта.

Италианците хапват среднощни спагети. В тях няма нищо особено, но храненето след пиене на алкохол пречи на алкохола да достигне до кръвта, което ще намали и симптомите на махмурлук на другата сутрин.

Традиционна храна против махмурлук в Сицилия е…изсушен пенис от бик. Счита се, че в месото му има протеини, витамини и минерали. Днес е лесно да намерим сушено говеждо месо, което има горе-долу същото качествено съдържание на хранителни вещества, така че няма нужда да ядем конкретни части от бика.

В България, освен кисели краставички, които изглежда са общоевропейски метод, любимо лекарство е и зелевият сок, а киселото мляко и по-мазната храна също се ползват с успех.

Борбата с махмурлука най-често включва хранене или пиене на нещо, но ирландците имат малко по-различна концепция – заравяне в студен пясък. Счита се, че това раздвижва кръвта и така по-лесно ще се отървете от неприятните усещания. Ако изберете този метод, препоръчваме просто да се разходите навън, което вероятно ще има подобен ефект с по-малки усилия.

 

Източник: Euronews

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари