Раздор във Ватикана относно действията на папата

7 ян. 2024, 12:28
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Папа Франциск, който заема най-висшия пост в католическата църква вече 11 години, среща все по-яростна опозиция спрямо политиката, която провежда и конкретно разрешението гей-двойки и разведени хора да могат да получават католическа благословия при някои условия.

Макар това решение да беше посрещнато по-скоро с радост, има едно консервативно малцинство, което категорично отхвърля такава възможност. Те обвиняват папа Франциск, в прекалено свободни интерпретации на църковната доктрина и авторитарно управление на църквата, след като папата отне някои права на Кардинал Брюк за неподчинение.

Това решение понесе сериозна критика и в САЩ, където някои членове на църквата изказаха притеснения относно по-благосклонното отношение към разведените, както и към ЛГБТЩ+ общността. Те също не одобряват фокуса на папата върху климатичната криза и мигрантските въпроси и настояват за черно-бяло представяне на доктрината.

Папа Франциск направи множество стъпки, за да модернизира католическата църква и да постави фокуса върху хората и приобщаването им към християнството, което предизвиква негативни реакции. Действията му не се приемат от всички и изглежда във Ватикана – сърцето на католическата църква и домът на папата, се формира опозиция, която настоява той да се откаже от поста си.

Засега, 87-годишният Франциски няма такова намерение и възнамерява да води църквата докато здравето му позволява.

 

Източник: France 24

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари