Аржентина очаква повишение на случаите на денга вирус

7 апр. 2024, 13:10
, , ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Аржентина очаква най-лошият досега сезон на разпространение на денга, вирус, който се предава чрез комари, а в страната има недостиг на репеленти.

Заболяването, причинено от вируса денга може да бъде смъртоносно и протича тежко в някои случаи.

Има разработена ваксина, но засега тя е в ранна фаза и не се разпространява, така че хората разчитат на класическите методи – избягване на ухапвания от комари и намаляване на популациите им.

Това обаче се затруднява от недостига на репелнти, какъвто има из цялата страна. Повечето магазини и аптеки поставят табели „няма репеленти“, а останалите налични са на високи спекулативни цени.

Според правителството, причината за недостига е резултат от „стесняване“ на пътя, по които продукта достига до страната и това ще бъде коригирано в следващите дни.

Недостигът обаче е от март, а компаниите производители смятат, че това се дължи на грешка при прогнозите за нуждата от наличности за репеленти и тъй като производството отнема месеци, ще е нужно повече време за корекции.

Според здравния министър на Аржентина, това е проблем, свързан с търсенето и предлагането.

В страната са докладвани 163 хиляди случая на денга за 2024 г., а смъртни случаи има във всички възрастови групи, с най-висока смъртност сред тези над 80-годишна възраст. Министерството на здравеопазването съветва хората да избягват ухапвания от комари и да ползват репеленти, както и да търсят медицинска помощ, щом се появят симптомите.

Случаите на денга се увеличават за периода от началото на годината в сравнение с предходната година.

Бразилия, Аржентина и Парагвай са най-засегнати, като 98 % от всички случаи на заболяването са там, а властите прогнозират възможно влошаване на ситуацията.

Глобалното затопляне и явлението Ел Ниньо, което влияе върху температурата на океана, а от там и на атмосферата в района помагат за увеличаването на разпространението.

Източник: BBC

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари