Астронавтът, заснел „Изгревът на Земята“, загина в инцидент

8 юни 2024, 16:32
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Уилиам Андерс, бивш астронавт от мисията Аполо 8, който заснема историческия кадър „Изгревът на Земята“, показващ планетата като синьо мънисто, изгряващо в далечината, загина в инцидент със самолет. Той е пилотирал и е бил сам, когато самолетът му пада във водите край Вашингтон. Андерс е на 90 години.

Синът му, лейтенант от ВВС, потвърди смъртта му и каза „Семейството е опечалено. Той беше страхотен пилот и ще ни липсва ужасно много.“

Уилямс е пенсиониран генерал-майор и е отговарял за техническата поддръжка на модула Аполо 8. Снимката е направена през 1968 г. и е сред най-значимите му постижения в тази мисия, както и огромен принос за обществото.

Това е първата цветна фотография на планетата, гледна от космоса и една от най-важните снимки с съвременната история, защото променя начина, по който хората гледат на планетата.

Смята се, че тази снимка допринася за развитото на движението за опазване на околната среда, защото показва колко деликатна и изолирана е планета ни на фона на безкрайния космос.

Бил Нелсън, директорът на НАСА каза, че Андерс е въплъщение на изследователския дух.

„Той отиде до границата на Луната и помогна на всички нас да видим отвъд.“ написа Нелсън в Екс.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари