Украйна обяви, че е поразила руски Су-57 във военна база

10 юни 2024, 15:11
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

В неделя Министерството на отбраната на Украйна обяви, че са поразили съвременен руски самолет Су-57, който е бил в база, на 600 км от границата.

Разузнавателните служби разпространиха сателитни снимки на района, а това е първи успешен удар срещу такъв самолет, който се счита за един от   най-съвременните самолети на Русия.

Според Министерството на отбраната, ударът е от събота, а самолетът може да носи стелт ракети на стотици километри и е сред едва някоко такива в арсенала на Москва.

Според доклади на руски служби, на въоръжение са „повече от 10“ такива самолета, но все още няма коментар относно удара по базата.

Андрий Юсов, говорител на украинското военно разузнаване потвърди, че атаката вероятно е повредила два самолета Су-57, които са се намирали там, а според говорител на ВВС на Украйна, Русия се опитва да държи точно тези самолети „на безопасно разстояние“.

Малко по-рано, САЩ и Германия разрешиха на Украйна да ползва техни оръжия за удари на руска територия в защита на Харков, но не само.

Такова разстояние обаче предполага ползване на украински дронове, каквито страната използва отдавна, за да атакува цели на голямо разстояние, включително газов терминал в Санкт Петербург, който е на 1000 км от границата.

Руски „военни блогъри“ както някои ги наричат, съобщават за атаката над базата и възможност самолетът да е повреден, а един от тях дори разказва, че това ще бъде първи случай в историята на такъв самолет, повреден в бой.

Руски самолети Су-57 почти не участват в инвазията, а вместо това, Русия ползва далекобойно ракети, които изстрелва безопасно от собствената си територия. Според експерти от Британското министерство на отбраната, причина за това е, за да се избегнат репутационни щети, в случай, че супер-модерен самолет, като Су-57 бъде свален от украинките сили над украинска територия.

Източнил: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари