Брюксел с първа стъпка към усвояване на замразените руски активи

13 фев. 2024, 13:05
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

ЕС прие закон, според който приходите от замразените руски активи ще се съхраняват отделно от самите активи. Това е първа стъпка към целта на ЕС да използва тези пари за възстановяване на Украйна.

ЕС и страните от Г7 (САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония) замразиха общо 300 милиарда евро активи на руската Централна банка след инвазията на Русия в Украйна, а от повече от година се обсъжда как тези пари могат да бъдат използвани.

САЩ имаха идея за директно отнемане на активите, но според ЕС, това би било твърде рисковано не само по юридически причини. Акт на конфискация на чужд капитал има потенциал да отблъсне бъдещи инвеститори от еврото, поради страх, че активите им могат да бъдат отнети, което ще повлияе върху стабилността на валутата.

Две трети от активите са в ЕС, по-голяма част от тях са в белгийската компания Euroclear. Засега, дължимите данъци върху тези активи са определени като фонд за Украйна и се управляват от белгийското правителство.

Според новия закон, компании като Euroclear, които оперират с ценни книжа, няма да могат да ползват нетните печалби от руските активи и трябва да ги държат отделно от основните активи.

Законът е валиден за компании, които оперират с актив на руската Централна банка от повече от 1 милион евро.

„Днешното решение е в съгласие с позицията на Г7 и изяснява…правния статут на приходите, генерирани от компании, които държат руските замразени активи и поставя ясни правила за тях.“ се казва в изявление на Съвета на Европа.

ЕС изчислява, че с този закон, ще бъдат отделени около 15 милиарда евро в следващите 4 години, които ще стигнат до Украйна.

Външният министър на Украйна, Дмитро Кулеба, приветства решението, а Кремъл предупреди, че ще бъде много „трудно“ ако Европа „открадне“ активите им.

и всеки опит да се използват руски активи, за да се финансира Украйна е незаконен.

Източник: Euronews

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари