Загина Киптум – най-бързият маратонец в света

12 фев. 2024, 12:56
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Келвин Киптум, кенийски атлет и настоящ световен рекордьор по бягане на маратон и неговият треньор Хакизимана умират в катастрофа, близо до град Елдоред в западна Кения.

24-годишният Киптум е управлявал колата си Тойота, като в нея са били треньорът му и още един човек. Според разказа на полицията, той губи контрол, излиза от пътя, навлиза в канавката и се блъска в дърво. Това става около 11 вечерта местно време. Той и треньорът му загиват на място, а третият пътник е с тежки наранявания.

Киптум постигна рекорд от 2.00.35 ч. на бягането на маратонската дистанция 42 километра по време на маратона в Чикаго през октомври миналата година, а рекордът беше официално потвърден едва преди дни. Киптум започва кариерата си като бегач на по-къси дистанции и едва преди година опитва маратон. В Чикаго, той подобрява световния рекорд за маратон от 2.01.09 ч.  – постижение на сънародника му Елиуд Кипчоге, считан за най-добрия маратонец на всички времена. Киптум беше смятан за негов наследник и вероятно способен да постигне под 2 часа време на маратон.

Президентът на Световната федерация по атлетика, Себастиан Ко изрази тъгата си от загубата и каза, че Киптум ще липсва на всички в спорта.

„Шокирани сме и сме дълбоко натъжени да научим за опустошителната загуба на Келвин Киптум и треньорът му.“ каза Ко. „От името на Световната атлетика, изпращаме съболезнованията си на семейството, приятелите и съотборниците и на кенийската нация.“

Съболезнования изпратиха и други организации, хора и фенове на бегача.

Последно сбогом изказаха и кенийски спортисти, колеги на Киптум и олимпийски медалисти, бившия премиер на страната, както и спортният министър, който написа в Екс: „Кения загуби съкровище. Без думи съм.“

Източник: CNN

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари