Чили с неочаквано съобщение за Русия относно Антарктика

25 май 2024, 15:40
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Представители на отбраната на Чили се събраха на среща на ледения континент, за да обсъдят напрежението, което Русия създава в региона и да изразят позицията си срещи евентуални нейни амбиции да експлоатира ресурси там.

Представители на чилийския Комитет по отбраната летят до въздушна база в Антарктика за среща, като изпращат ясно съобщение, касаещо суверените на страната.

„Срещаме се в Антарктика като акт на суверенитет, на защита и подкрепа за нашият национален интегритет пред лицето на каквито и да е заплахи“ каза Камила Флорес от комитета, намеквайки, че Русия е такава заплаха.

Детайли от разговорите не стават ясни, но наем, че основната тема са „геополитически условия“.

Тази среща следва събитията, докладвани от различни медии и касаещи предполагаемо откритото от Русия голямо петролно находище в близост до континента Антарктика през 2020 г. Наскоро, британски дипломати предупредиха, че руските геологически проучвания могат да нарушат международната забраната за експлоатация на ресурсите от Антарктика.

Тези предупреждения се приемат с притеснения от страна на Чили и Аржентина, които са сред страните, имащи териториални претенции към части от континента, който засега се счита за международна територия и няма правителства. Проучванията на Русия се случват в морето на Уедел, към което имат териториални претенции както Чили и Аржентина, така и Великобритания.

Когато докладите за дейностите на Русия станах ясни, Аржентина пожела да научи дали Русия има научни или икономически немерния, а Чилийският президент обеща „твърдо да се противопоставя на всяка комерсиална експлоатация на минерали и въглеводороди“ там.

През 1959 г., 12 страни, сред които СССР подписват международния договор за Антарктика, според който там ще се извършват само научни дейности, а ресурсите няма да се експлоатират, заради важността на ледения континент за климата. До сега общо 52 страни са подписали договора, който се счита за един от най-успешните споразумения на международната общност.

Сега, в условията на все по-интензивни климатични промени, риболов и нерегулиран туризъм, страните се изшравят пред все повече предизвикателства, свързани с региона.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари