Задържаният за опита за убийство на Фицо искал само да го рани

24 май 2024, 16:34
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Мъжът, задържан за опита за убийство на словашкия премиер Робърт Фицо казва, че само е искал да го рани, защото не бил съгласен с правителствената политика и е ползвал оръжие, което притежава законно от над 30 години.

Научаваме това от документ на съда, публикуван в четвъртък.  В него се дава обосновката на съда да задържи 71-годшиняит мъж под стража, която се базира на части от разпита.

Това са първите официални коментари по темата, повече от седмица след като стрелецът беше задържан, а премиерът Фицо успя да се пребори за живота си и вече е по-добре, макар и все още в болница.

Заподозреният е бивш охранител в мол, а според документа, се е извинил за действията си и е готов да се извини и на Премиера.

Съдът разказва, че  заподозреният „решил да действа“ защото не бил съгласен с политиката на правителството, с „премахването на специализираната прокуратура“ и с репресиите срещу журналисти.

Това първи опит за покушение на висш европейски политик за последните 20 години и показва ясно разделението в страната.

Правителство на Фицо предизвикая масови протести и критика от страна на ЕК за някои политики, които уронват демокрацията и правовия ред, спря помощта за Украйна, която страната предоставяше преди както и се опитва да води диалог с Русия.  Премахването на специализираната прокуратура, която се бори с корупцията и подготвяният закон за медиите също не се приемат добре от демократичната общност.

Заподозреният за опита за убийство, се казва в документа, е решил какво ще прави два дни преди посещението на Фицо в градчето Хандлова, взел законното си 9 мм оръжие CZ 75 заедно с два пълнителя по 10 патрона и се наредил зад бариерите с останалите  хора, желаещи да се здрависват с Премиера.

Когато Фицо се приближил, „той се прицелил, конкретно в долната част на торса“ се казва в документа.

Фицо е прострелян 4 пъти.

Заподозреният казва, че не е имал намерение да убие Премиера, но „искал да го рани и да увреди здравето му“. Заподозреният също никога не е бил в психиатрия и не е преглеждан от психиатри преди тези събития.

Политическите му убеждения не са особено ясни, защото се изместват по спектъра през годините, а според негови познати, той е обикновен човек, автор на поезия и член на литературен клуб.

Източник: Reuters

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари