Депутатите избират председател на Народното събрание след Великден

13 апр. 2023, 13:35
, ,
 Автор: Ивета Попова
Прочетена:

Днес в 10:00 часа се състоя второто заседание на новия 49-и парламент, по време на което депутатите трябваше да изберат председател на Народното събрание. Това за пореден път не се случи. След няколко минути от началото на заседанието, Вежди Рашидов реши да разпусне депутатите, а решението за председател ще се състои след края на великденските празници.

Припомняме, че към момента Рашидов изпълнява длъжността на председател. Той добави, че по този начин ще се осигури допълнително време за размисъл на партиите. Новото заседание ще се проведе следващата сряда. През изминалия ден имаше два номинирани кандидата – от ГЕРБ и партия „Възраждане“, но никой от тях не събра нужния брой гласове.

Лидерът на ГЕРБ, Бойко Борисов заяви, че в момента този избор за председател на НС не е от съществео значение и добави, че най-важно е партиите да постигнат съгласие по актуалните въпроси, за да може в крайна сметка да има изход от настоящата криза, в която се намира България. Сред приоритетните теми са влизането в Шенгенското пространство, еврозоната и актуалният бюджет. Борисов отново сподели, че има желание за кабинет с ПП-ДБ и това ще бъде най-ефективният вариант.

Кирил Петков изрази надежда, че първите две политически сили ще постигнат съгласие и така може да се сформира кабинет, действащ в една посока и осигуряващ нуждите на хората.

От своя страна Корнелия Нинова бе повече от убедена, че издигнатият за председател от ГЕРБ – Росен Желязков няма да бъде подкрепен от БСП.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари