Естония задържа 10 души, заподозрени в саботаж в полза на Русия

22 фев. 2024, 13:03
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Агенцията за вътрешна сигурност на Естония каза, че са задържани 10 души, заподозрени в саботаж, всяване на страх и създаване на напрежение в страната. Властите смятат, че те са част от координирана „хибридна операция“ на специалните служби на Русия.

Задържаните са арестувани през декември и януари и сред тях са хората, за които се смята, че са счупили прозорците на вътрешния министър Лори Леенаметс през миналия декември.

„Информацията, събрана досега в криминалното разследване показва, че руските специални служби са координирали хибрида операция срещу сигурността на Република Естония, включваща заподозрените, които са задържани.“ се казва в изявление. „Доколкото Службата за вътрешна сигурност на Естония знае, целта е била всяване на страх и създаване на напрежение в естонското общество.“

От обявяването на независимост на Естония през 1991 г., отношенията н балтийската република с Русия остават обтегнати. Страната е член на НАТО и там живее значително руско малцинство.

Според държавния прокурор Триину Олев, заподозрените са задържани докато станат ясни резултатите от разследването.

Според властите, заподозрените са вършели разнообразни дейности в Естония, в зависимост от инструкциите на руските им отговорници. Някои са събирали информация, други са планирали атаки и са ги осъществявали.

Марго Палосон, директор на Службата за сигурност на Естония казва, че някои от тях, за които се смята, че са вандализирали мемориални паметници, са набирани посредством социалните медии.

„Тъй като все още се осъществят процедури за проверка на тези подозрения и установяване на важни факти, не е възможно да обсъждаме тези събития в повече детайли.“ казват още от службата.

Москва проявява сериозен интерес към вътрешните работи и сигурността на Естония и нейните съседи Литва и Латвия, особено след като трите страни се присъединиха към НАТО.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари