Майката на Навални: изнудват ме

23 фев. 2024, 13:06
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Майката на руския опозиционен лидер Алексей Навални, който почина при съмнителни обстоятелства в затвор близо до полярния кръг, каза, че властите са ѝ разрешили да види тялото на сина си и, че е подложена на сериозен натиск, граничещ с изнудване, за да се съгласи на „тайно погребение“, без публичност.

Във видео изявление от град Салекард в Арктика,  Людмила Навалная разказва, че разследващите са ѝ позволили да види тялото на сина ѝ в градската морга. Тя отново е настоявала то да ѝ бъде предоставено, а властите настоявали за минимум публичност.

„Изнудват ме, поставят условия кога къде и как синът ми може да бъде погребан. Искат да направят това тайно, без церемония.“ казва тя във видеото.

Майката на Навални е завела дело в съда в Салекард във връзка с отказа на властите да ѝ върнат тленните останки на сина ѝ. Предстои изслушване на 4 март, а във видеото си тя призова и руския президент Владимир Путин да освободи тялото, за да може да погребе достойно сина си.

Людмила Навалная разказва, че е видяла и смъртния акт, на който като причина за смъртта са посочени естествени обстоятелства.

„Според разследващите, те знаят причините за смъртта му, имат медицинските и юридически документи, аз ги видях и подписах смъртния акт.“ се казва още във видеото.

„Според закона, те трябваше да ми дадат тялото на Алексей веднага, но досега не са го направили. Записвам това видео, защото те започнаха да ме заплашват. Гледайки ме в очите, ми казаха, че ако не се съглася на тайно погребение, ще направят нещо с тялото на сина ми.“

Според нея, един от разследващите ѝ казва: „ Времето не е на твоя страна, труповете се разлагат.“

„Не искам специални условия. Искам само всичко да стане според закона. Настоявам тялото на сина ми да ми бъде върнато веднага.“ Казва Навалная

Алексей Навални беше сред най-ярките опозиционни лидери на Русия, а смъртта му в края на миналата седмица предизвика вълна от съпричастност навсякъде по света, включително и в Русия, където над 400 души бяха арестувани по време на събития за почитане на паметта му в различни градове.

Източник: France 24

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари