Фицо вярва, че е прострелян е заради позицията му относно Украйна

6 юни 2024, 16:06
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Словашкият премиер Робърт Фицо, който оцеля след опит за покушение, направи видеообръщение и каза, че атаката срещу него е била заради позицията му по отношение на Украйна, която противоречи на общата европейска позиция. Той каза още, че не изпитва лоши чувства към атентатора.

Фицо говори на запис, а позицията му е срещу подпомагането на Украйна. Това е първо публично появяване на премиера, след като беше прострелян и е излъчено само дни преди европейските избори.

Властите разкриха част от изявленията на нападателя, който простреля Фицо от близо няколко пъти на 15 май, като първо заявиха, че той е действал сам, а после заговориха за „трета страна“.

Премиерът изглежда по-добре и обеща да се върне на работа след около месец, като каза че „прощава“ на нападателя си, но го нарече „носител на зло и политическа омраза“.

Според него, вижданията му за войната на Русия срещу Украйна и други въпроси, по които позицията му се различава от тази на Европа, са причина за атаката. Той спря помощта на Словакия за Украйна, след като дойде на власт и иска ЕС да отмени санкциите срещу Русия, както и да блокира членството на Украйна в НАТО.

Нападателят на Фицо, мъж на 71 години, е обвинен в опит за предумишлено убийство и е задържан, а според премиера, „няма причина да се смята, че е действал сам“ и той също заговори за трета страна.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари