Важната дипломатическа среща, която се проведе в Сахел

6 юни 2024, 16:37
,
the Russian foreign minister in Senegal
 Автор: AleksM
Прочетена:

Президентът на Сенегал, руският външен министър и представител на суданската редовна армия се срещнаха с лидерите на военната хунта на Сахел.

Дипломатическите движения, които протекоха през последните дни в Сахел, която е гореща зона в Африка, в резултат на терористичната заплаха и държавните преврати, които дестабилизират региона в последните години, привлякоха световния интерес.

В столиците на Мали, Буркина Фасо, Нигер и Чад бяха забелязани Басиру Диомайе Файе, президент на Сенегал, Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия и суданският генерал Шамс ал-Дин ал-Кабаши. Тримата са обсъдили развитието и сигурността, в региона.

Фей, наскоро назначен за президент, е част от панафриканска политическа коалиция (PASTEF), която се стреми да премахне бремето на френския неоколониализъм чрез политики, полезни за Сенегал. И които позволяват здравословно съвместно съществуване между западноафриканските нации.

Лавров, който редовно присъства на континента, поддържа близки отношения с военните лидери на Сахел. Смята се, че групата Вагнер, е преименувана на Африкански корпус, след смъртта на Евгений Пригожин. И оперира на територията на африканската държава.

А генерал Кабаши, който е част от редовната суданска армия във въоръжената й конфронтация срещу Силите за бърза поддръжка (RSF), е част от военно правителство, тясно свързано с Москва от създаването му през 2019 г.

Президент на Сенегал Фей посети Мали и Буркина Фасо за първи път след полагането на клетва. Пътуването му, което се проведе през последните дни на май, беше изтълкувано като опит за посредничество между военната хунта, събрана в Алианса на държавите от Сахел (AES) и злополучната Западноафриканска икономическа общност (ECOWAS).

Фигурата на Басиру Фей, панафриканец и демократ, го прави идеалния посредник за военната хунта. Целта им е да се освободят от бремето на френското влияние, в икономическото си развитие и влиянието на ECOWAS, която подкопава авторитета на армията на Сахел, защото те идват на власт чрез държавни преврати.
След като разговаря с властите на Буркина, сенегалският президент каза, че е забелязал „прозорец“, който „позволява установяването на нишка на диалог“ между противопоставящите се нации.

В речта си той поиска „ECOWAS да продължи да бъде това, което никога не е трябвало да престане да бъде“ и гарантира важността на „новите основи“, които привеждат ECOWAS в крак с текущата ситуация в региона. Той протегна ръка към военната хунта, това е крачка, която никой друг президент на ECOWAS не е правил.

 

Източник: La Razon

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари