Фондация Гейтс с рекордно висок бюджет за здравеопазване

15 ян. 2024, 12:28
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Фондация Бил и Мелинда Гейтс планира да изхарчи рекордно висока сума за здравеопазване през 2024 г. – 8.6 милиарда долара. Това става в условията на намаляване на финансирането на здравеопазването в страни с ниски доходи след пандемията. Новият бюджет е с 4 % по-висок от миналогодишния.

В изявление, фондацията казва, че бюджетите за здравеопазване по света намаляват, а влагането на средства в здраве в страните с най-ниски доходи се забавят.

Фондация Гейтс от години финансира глобални здравни инициативи и планира да харчи по 9 милиарда годишно за здравеопазване до 2026 г.

„ Не можем да говорим за бъдещето на човечеството без да говорим за бъдещето на здравето.“ казва Бил Гейтс, който основава фондацията заедно с бившата си съпруга през 2000 г.

От тогава, фокусът на фондацията е иновации в здравеопазването, а увеличения бюджет цели да позволи свободен достъп до нови технологии на повече от най-уязвимите хора по света.

След като вложи усилия в борбата с ковид по време на пандемията, сега фондацията се завръща към предишните си цели – справяне с инфекциозни заболявания и намаляване на детската смъртност.

Бил Гейтс и други представители на фондацията ще участват в Световния икономически форум, който започва тази седмица в Давос, Швейцария и ще представят иновативни продукти, които могат да подобрят живота на милиони хора, както и ще говорят за приноса на ИИ и възможността за разширяване на приложението му в здравеопазването.

Източник: Reuters

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари