Нужни са 1.5 милиарда за справяне с хуманитарните кризи

16 ян. 2024, 12:15
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Според Световната здравна организация, са необходими 1.5 милиарда долара финансиране за помощ на хората в засегнати от хуманитарни кризи региони по цял свят – от Украйна, през Афганистан до Газа.

„Целим да достигнем до 87 милиона души с животоспасяваща хуманитарна помощ тази година.“ каза генералния директор на СЗО Тедрос Гебрейсус

„За да постигнем това, имаме нужда от общо 1.5 милиарда долара и имаме нужда това финансиране да пристигне възможно най-рано и да е възможно най-гъвкаво. Реакционният подход не е достатъчен.“ заяви още той.

Според Гебрейсус, 166 милиона души по света имат непосредствена нужда от помощ, свързана със здравето.

За момента най-голяма нужда от такава помощ има в Газа, а СЗО трябва да изхарчи 219 милиона за справяне с кризата там в рамките на следващите 3 до 6 месеца, в зависимост от развитието на конфликта.

Другите две глобални кризи, които имат нужда от най-голямо финансиране са борбата с Ковид и ситуацията в Афганистан, където 23,7 милиона души имат спешна нужда от достъп до чиста вода.

Увеличаването на случаите на холера по света, която се свързва със замърсени водоизточници, е „особено притеснително“ смятат от СЗО. 50 милиона ще бъдат насочени в тази посока, а за Украйна с нужни 77 милиона.

„Светът не може да си позволи цената на бездействието.“ каза Гебрейсус.

Източник: Reuters

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари