Германия улеснява придобиването на гражданство

20 ян. 2024, 13:11
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Германският парламент одобри закон, според който се улеснява придобиването на гражданство и се премахва ограничението за двойно гражданство. Това, смята правителството, ще подобри интеграцията на имигрантите и ще помогне за привличане на работници с професионални умения.

Дясната опозиция на правителството на Шолц критикува закона, казвайки, че така немското гражданство става евтино.

Според новия закон, може да се получи гражданство след 5 години в страната или дори 3, в случай на „специални постижения, свързани с интеграцията“. Досегашният период е 8 и 6 години. Децата, родени в Германия автоматично стават граждани, ако един от родителите живее в страната законно от поне 5 години. И тук се намалява от 8.

Променят се и правилата за двойно гражданство. Досега, повечето хора от страни извън ЕС и Швейцария, трябва да се откажат от предишното си гражданство, когато получат немско. Това е премахнато.

Според правителството, 14 % от населението или около 12 милиона души нямат немско гражданство, а около 5.3 милиона от тях, са живели в Германия през последното десетилетие. През 2022 г.  168 хиляди души са получили немско гражданство – най-висок брой от 2002 г. насам. Донякъде това се дължи на големия брой сирийски бежанци, които получават гражданство.

Реформата е в съзвучие със законодателството на други европейски държави като Франция и цели също да привлече професионалисти.

Досегашният закон изисква кандидатите за гражданство да приемат и спазват „основите на свободния демократичен ред“, а в новия се добавя, че антисемитски и расистки действия са в противоречие с това.

В обръщение, Шолц казва, че във времена, когато крайнодесни кръгове изразяват желанията си спрямо имигрантите, правителство иска да каже на тези, които живеят и работят от десетилетия в страната и спазват нейните закони, че тяхното място е в Германия.

Според опозицията, това не е модернизиране, а „девалвиране“ на закона за гражданството.

Тази реформа е една от няколкото, които правителството на Шолц пое отговорност да изпълни. Другите са свързани с либерализиране на правилата за употреба и притежание на канабис и улесняване на правилата за смяна на името и пола в официалните документи за транс или интерсекс хора, а наскоро законодателите опростиха правилата за депортация на хора, които не са получили убежище.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари