Къде в Европа най-много тийнейджъри пият алкохол

19 ян. 2024, 13:07
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Повече от една трета от младежите в Европа докладват, че пият редовно алкохол. Това е два пъти повече отколкото при възрастните и е сериозен проблем в някои държави, включително България, която е на осмо място по брой пиещи тийнейджъри и на пето по брой младежи, които се напиват редовно.

Най-много пиещи има сред 15-16 годишните, а пиенето в такава възраст се свързва с по-често пиене и по-късно, както и със здравословни проблеми.

През 2019 г., 37.4 % от младежите в изследваните страни на ЕС докладват епизодично пиене поне веднъж на 30 дни, а при възрастните процентът е 18.7.

Най-малко пиещи младежи има в Исландия, Норвегия, Швеция и Финландия, Дания обаче оглавява класацията с най-висок брой пиячи сред младежите – 59 %.

Това може да е свързано с по-малката възраст, на която пиенето на алкохол е разрешено в Дания – 16 години.

Над 45 % от младежите докладват епизодично пиене и в Германия, Австрия, Словакия, Хърватия, а над 35 % в Нидерландия, България, Италия, Чехия и др.

Епизодичното пиене е по-популярно сред младежите, отколкото сред възрастните в повечето страни в ЕС. Само в Исландия и Норвегия, страните с най-малко пиещи, епизодично пиене докладват повече възрастни.

Освен епизодично пиене, се изследва и напиването. През 2018 г.  22 % от младежите докладват, че това им се случва редовно, но цифрите намаляват през последното десетилетие. По този показател, България е на пето място с 30 % младежи, докладващи, че се напиват редовно. По-висок е процентът в Унгария, Австрия, Литва и Дания.

Според няколко проучвания, пиенето в ранна възраст се свързва и с повишена употреба на алкохол по-късно в живота, а епизодичното пиене сред 15-16 годишните може да доведе до припадъци, наранявания, катастрофи и повишен риск от инфекции, предавани по полов път, както и с по-ниски оценки и социална изолация.

Източник: Euronews

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари