Хаити: насилие, убийства и усещане за апокалипсис

19 мар. 2024, 12:34
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Въоръжени групи атакуват квартали, ограбват домове, разрушават, убиват.

Това не е постапокалиптичен филм, а реалност в Хаити, където насилието се увеличава, дипломатическите мисии на САЩ и ЕС, както и много местни се евакуираха от страната, а полицията е безсилна.

Разрушени са 4 подстанции на компанията, която снабдява Хаити с електричество и части столицата Порт-о-Пренс, включително болница, остават без електроенергия.

От компанията казват, че са откраднати документи, хардуер и други неща.

„Събудихме се днес и открихме тела по улиците на квартала.“ казва един от жителите на нападнатите квартали.

Репортери на Асошиейтед Прес забелязват поне 12 тела на загинали по улиците.

Атаките са кулминация на протестите, които започнаха в края на февруари,  прераснаха в гражданско неподчинение и целят премиера Ариел Анри да напусне поста си. Той обяви, че ще направи това, но само след като се организира президентски съвет на прехода, който да подпомогне смяната на властта, както настояват противниците му, организирани във въоръжени групировки.

Според тях и техните лидери, Анри не е законно избран от хората и те обвиняват него за задълбочават се бедност в страната, докато техните критици ги обвиняват, че се опитват да завземат властта също толкова незаконно, колкото и Анри.

Докато насилието разкъсва страната, карибски лидери се опитват да помогнат със създаването на президентски съвет. Той трябва да има 7 членове, но местните партии не могат да се съгласят кой да участва.

Предвиждаше се кенийски полицейски части, с подкрепата на ООН, да се опитат да помогнат срещу въоръжените групи, но това се отлага до създаването на съвета.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари