Без руснаци и беларуси на откриването на Олимпиадата

20 мар. 2024, 12:10
, , , ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Руски и беларуски атлети няма да бъдат допуснато до парада по случай откриването на Олимпийските игри в Париж през лятото. Това каза Международния олимпийски комитет (МОК).

Церемонията по откриването ще се състои на 26 юли и хиляди атлети ще плават с лодки по река Сена в продължение на няколко километра, към Айфеловата кула, вместо да направят парада на стадион, както е обичайно.

Международният олимпийски комитет каза, че руски и беларуски атлети, които са се съгласили да участват в игрите без да ползват национални символи на страните си, ще могат да „изпитат събитието“, вероятно гледайки парада.

Подобно решение взе и Параолимпийският комитет.

Русия и Беларус няма да участват в отборни състезания на Олимпиадата, поради войната на Русия с Украйна, а МОК организира процес по проверка за участие в две стъпки на индивидуални спортисти, които искат да участват. Те трябва да бъдат одобрени от управленското тяло на техния спорт, след което следва проверка от МОК.

За да участват в Олимпиадата, руски и  беларуски атлети не може да са изявявали публична подкрепа за войната, нито да са свързани с договорни отношения с армията или агенциите по сигурност на Русия.

МОК очаква 36-ма независими руски атлети и 22-ма беларуски да участват в игрите.

Все още не е решено дали тези спортисти ще участват в церемонията по закриването на 11 август, но такова решение ще бъде взето по-късно.

Медалите, спечелени от независимите атлети няма да бъдат прибавяни в обща група, както ако участват от името на страната си, а за тях ще бъдат ползвани знамена в зелената гама, както и ще звучи специално написан химн, без текст.

Двама руски атлети са решили да сменят националните отбори, за които се състезават и това е одобрено от МОК. Плувецът Анастасия  Кирпичникова ще представлява Франция на Олимпиадата, а Александър Комаров, състезател по борба и шампион на Европа, ще се участва от името на Сърбия.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари