ИИ се използва успешно с цел разрушаване на демокрацията

18 мар. 2024, 13:33
, ,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

По време на международна Среща за демокрация, конференция, която се провежда в Сеул, южнокорейският президент Юуун заяви, че фалшивите новини и дезинформацията, създадени с ИИ и други дигитални технологии представляват заплаха за демокрацията. Във връзка с това, други официални лица обвиниха Русия и Китай, че използват тези инструменти именно с пропагандни цели, подкопаващи устоите на демокрацията.

Юуун още каза, че страните трябва да споделят опита си по темата, за да използват технологията на ИИ с цел подсилване на демокрацията.

„Фалшивите новини, основани на ИИ и дигитални технологии, не само нарушават индивидуалната свобода и човешките права, но също заплашват демократичната система.“ каза Юуун.

Среща за демокрация е трета поредна такава конференция, инициирана от американския президент Байдън и на нея се обсъждат устоите на демокрацията и как да се спре рушенето на човешките права и свободи, което се засилва в последните години.

Дигиталните технологии и технологиите, които подсилват демокрацията, както и универсалните човешки права ще са основни теми на срещата, в която участват над 30 страни.

„Когато авторитарните и репресивни режими използват технология, за да подкопаят демокрацията и човешките права, ние трябва да подсигурим възможност същата технология да поддържа и подкрепя демократичните ценности и норми.“ Каза Антъни Блинкен, американският Държавен секретар и напомни, че 2024 г. е година с извънредно много избори, което значи повече възможности за използване на дигиталните технологии срещу демокрацията.

Европейски официални лица обвиниха Русия, че ползва ИИ, за да провежда дезинформационни кампании.

„Единственото нещо, по-ужасяващо от руските действия по време на войната в Украйна е отвратителната мрежа от лъжи, разпъната от руската пропаганда и подсилена от социалните медии с дийп фейк технологии и ботове.“ Каза полският заместник секретар на външното министерство.

Точно преди откриването на конференцията, Северна Корея изстреля няколко ракети с малък обсег в морето, а руския президент Владимир Путин победи в избори, смятани за обратното на демократични и си осигури пети мандат.

Източник: Reuters

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари