Пакистан отвръща на ударите на Иран

18 ян. 2024, 13:36
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Напрежението в Близкия изток се засилва, след като Пакистан отвърна на ударите на Иран от преди два дни.

Убити са поне седем души в югоизточната иранска провинция Систан-Балухестан, която граничи с Пакистан.

Според официални лица в Пакистан, целите са били „скривалища на терористи“. Ударите на Иран по пакистанска територия бяха със същата цел. И двете страни от отдавна се обвиняват една друга, че крият милиции и въоръжени групи в граничните райони.

В началото на седмицата, Иран също осъществи удари по цели в Ирак и Сирия.

На фона на войната на Израел срещу Хамас, засилването на напрежението между двете ядрени сили може да доведе до разрастване на конфликта.

Пакистанският външен министър заяви, че атаките им са „координирани и прецизни военни удари“, целящи да пресекат терористични дейности.

„Действието е израз на решението да защитаваме националната си сигурност срещу всякакви заплахи.“ Каза още той.

В Иран и Пакистан действат няколко бунтовнически групи, които имат обща цел – независимост на областта Балухестан, която се намира в границите на Иран, Афганистан и Пакистан.

Официални военни действия между двете страни обаче са рядко явления, а те обичайно поддържат дипломатически взаимоотношения.

След иранските атаки на пакистанска територия, посланикът в Иран беше извикан за консултации.

Рискът от ескалация се засилва още повече и от планираните учения по въздушна защита в Иран, които ще се проведат в южната част на страната.

Иран и Пакистан споделят 900-километрова, неохранявана граница, през която свободния минават трафиканти и въоръжени групи, а от там минава и пътя, по който се изнася опиум от Афганистан.

Източник: Euronews

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари