Касапница: Ученик уби деветима в школо

3 май 2023, 19:00
,
 Автор: Васил Проданов
Прочетена:

14-годишен ученик уби девет души в школо в сръбската столицa. Сигналът за стрелбата е подаден в сряда около 8.42 часа.

Жертвите са осем ученици и един охранител. Няколко души са в болница. Заради жестоката трагедия правителството на страната даде извънреден брифинг. На него стана ясно, че тийнейджърът е подготвял касапницата от месец. Изготвил и списък на хората, които искал да погуби. След стрелбата той сам е звъннал в полицията и съобщил за нея.

На мястото в училище „Владислав Рибникар“ е бил лично министърът на образованието. Заради масовото убийство всички сили на вътрешното министерство са вдигнати на крак.

По информация на министъра на здравеопазването Даница Груичич простреляната учителка по история и един ученик са с опасност за живота, в много тежко състояние. Има още две момчета с наранявания по долните крайници, момиче е с огнестрелна рана в главата и е в критично състояние.

В Спешен център са прегледано момиче с коремна травма.  То няма наранявания на вътрешните органи и е стабилно. Момче е настанено в ортопедично отделение с контузия на крака. Най-тежко е пострадало друго момиче, което с огнестрелни рани по гърдите, врата и гръбнака. То е в операция. Има опасност и за живота на учителката. Тя е с рани по ръцете и таза.

Министър Груичич сподели, че това е най-ужасното нещо, на което е ставала свидетел в над 40-годишната й кариера като лекар.

Жители на Белград започнаха да носят цветя и да ги оставят пред училището, където се разрази трагедията. 14-годишният Коста Кечманович е арестуван в двора му. Задържан е и баща му, обяви министърът на вътрешните работи Братислав Гашич.

Той посочи, че са иззети два пистолета, които са били законно притежавани от бащата. По думите му оръжията били съхранявани в каси, които се отключват с код. Вероятно детето е имало кода. Намерени са и снимки в рамки на застреляните хора с по 15 куршума. Има данни, че Коста Кечманович е ходил с баща му на стрелбище.

Председателят на Съвета на Европейски съюз Шарл Мишел изказа искрени съболезнования на семействата и близките на жертвите. А правителството обяви тридневен траур в цялата страна.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари