Кая Калас: заплахата от Русия изисква координиран отговор

23 май 2024, 17:10
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

С осветяването на заплахите от Русия в контекста на продължаващата война в Украйна, естонският Премиер Кая Калас смята, че това в „сенчеста война“ срещу цивилизацията на Запада, която трябва да бъде адресирана координирано.

Според нея, има все повече случаи на установена намеса на Русия в Европейски политики и бизнеси и това не може да бъде оставено без обш отговор.

С наближаването на ключови избори в Европа, както различни европейски държави, властите смятат, че злонамерените дейност ще зачестят, а някои настояват за по-сериозни мерки.

Според Калас, западът трябва да „проведе сериозна дискусия относно координиран подход“.

„Колко далеч ще им позволим да стигнат на наша територия?“ пита Калас.

Естония приема много сериозно предизвикателство да открие руските агенти на влияние откакто обявява независимост от СССР през 1991 г и създава службите си за сигурност от нулата.

Само през тази година, в страната са арестувани университетски професор по подозрение за шпионаж в полза на Русия, и други 13 души за извършване на атаки, докато са под прикритие на дипломати. Страната предупреждава и за прекъсване на GPS сигнала в граничните райони, обвинявайки Русия. През миналата година имаше и инциденти, касаещи инфраструктурата под морето, в които също се забелязва руска следа.

Междувременно, Великобритания изгодни руски дипломати и арестува няколко души, включително и българи, свързани дейности на Москва, а Брюксел разследва европейки депутати за лобиране в полза на Кремъл.

„Това, което искам да видя е признание, че това не са отделни инциденти.“ каза Калас. „Второ, искам да споделяме информация за това помежду си. Трето, да го направим колкото се може по-публично“.

Според бившия естонски президент, Тоомаш Хендрик, заемал поста между 2006г. и 2016 г., някои страни не желаят да действат по тази тема, защото искат пак да имат партньорски взаимоотношения с Русия.

„Хората се страхуват да действат решително, а липсата на решителни действия изкушава лошите да продължат да насилват късмета си.“ казва той.

Според Естонски експерти, това е опасно и може да доведе до смъртта на хора, някои от които са вербувани сравнително евтини онлайн.

Българският журналист Христо Грозев, който разкрива връзката между руските служби и отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал, а после работи и по отравянето на Алексей Навални,  е жертва на такива хора.

През март беше арестуван австриец, който е дал адреса на журналиста на руското разузнаване. Те наемат случайни хора, които разбиват апартамента на Грозев и крадат част от разследването му. По-късно, той напуска Виена, защото австрийските власти не могат да подсигурят безопасността му.

Макар Русия да извършва хибридни атаки в Европа от десетилетия и това да е известно на властите, до сега няма единен механизъм за противодействие.

Според Калас, руските шпиони са дегизирани като дипломати и тя подкрепя чешката инициатива за ограничаване на руските дипломатически визи до съответна страна и за по-строги правила относно изгонването на предполагаеми шпиони, за да не се върнат те като дипломати в съседна държава.

Калас смята и че са нужни по-строги и координирани санкции над местни  организации, свързани с такива дейности.

Източник: AP News

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари