Войната в Украйна вреди на популацията на застрашен вид орел

22 май 2024, 18:09
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Видът Голям креслив орел (Clanga clanga) вече е застрашен, а сега изследователи установяват, че има още една заплаха за съществуването на популацията: войната в Украйна.

Орлите мигрират като прекосяват Украйна, а под влияние на бойните действия променят маршрута си.

Само дни след началото на инвазията, първите 21 маркирани орли пресичат Украйна по обичайния си маршрут.

„Когато започна конфликта през февруари 2022 г., гледахме внимателно новините, както и всички, но знаейки, че нашите птици ще трябва да преминат оттам, се чудех какво ще означава това за тях.“ Казва Чарли Ръсел, орнитолог и изследовател.

Чрез данни за бойните действия и за GPS маршрутите на птиците, които са маркирани, изследователите оценяват влиянието на войната върху 19 орли, преминаващи през Украйна в посока север към обичайните си територии в Беларус.

Видът Голям креслив орел се счита за уязвим и тези птици са почти изчезнали от централна и западна Европа.

При сравняване с маршрута преди войната и след това, се установява, че орлите променят маршрута си, като летят по-продължително и заобикалят.

Вероятно е звуците и светлините, свързани с бойни действия или действия на армията, да са причина птиците да променят поведението си.

Така, на орлите им се налага да летят повече и по-далеч. Например женските птици прекарват около 193 часа в миграция преди войната, а сега – 246, а пък мъжките започват да летят по-бавно. Средно птиците изминават с 85 км повече, а един рекордьор изминава цели 250 км повече, в сравнение с предишни години.

Не са забелязани подобни промени в поведението при мигриращи птици извън Украйна.

Друг сериозен риск за птиците е, че те правят по-малко почивки по време на миграцията си. При такива почивки, птиците се хранят, пият вода, възстановяват се или се подслоняват при лошо време. Според изследването, само 6 от 18 птици спират в Украйна, в сравнение със 17 преди това.

Преди войната, 11 от тези птици спират за почивка в района на обширна влажна зона на границата между Украйна и Беларус, но сега изцяло пропускат тази спирка.

Комбинацията от по-продължително летене и по-малко почивки вероятно ще изтощи птиците по-бързо, което ще се отрази на способността им да се размножават в съответната година.

В контекста на нарастващите конфликти и липсата на достатъчно данни относно начините, по които се променя поведението на птиците в съответните райони, оцеляването на такива популации е под въпрос, смятат изследователи.

Източник: CNN

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари