Кое е по-важно от външния вид за намирането на партньор

3 ян. 2024, 12:21
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Имайки предвид колко внимание обръщаме на външния вид, свикваме да мислим, че той е определящ за откриването на подходящ партньор.

Оказва се обаче, че външният вид привлича само в началото, а други качества на личността са по-важни за изграждането на трайни връзки. При проучване на данните от приложение за срещи, се оказва, че над 90 % от хората считат, че външният вид не само не е най-важен, но е сред най-маловажните качества, които определят ще сработи ли връзката ни.

Качества като склонност да се разбираме с другите, екстровертност и интелект са най-важни при създаването на връзки.

Друг важен аспект е да имаме общи разбирания. Психолозите обикновено използват т.нар. Тест на големите 5. Това са пет тенденции, които разкриват каква личност сме.

Те са отвореност към нови преживявания, съвестност, екстровертност, склонност да се разбираме с другия и невротичност. Чрез тестове и анкети с въпроси, свързани с тези качества можем да открием прилики с другите, които да поставят основата на здрава връзка.

Макар тези тестове да са ограничени и да са критикувани от много изследователи,  именно на тях се основават приложенията за срещи.

Въпреки че не отразяват пълнотата на човешкия характер, тези основни черти могат да помогнат да разкрием доколко си приличаме с другите, което пък е предпоставка за успешна връзка.

Сред отговорите, се откроява склонността да се разбираме с другите. Тя отразява способността ни да изпитваме съчувствие и да се грижим за другите и се оказва най-съществената характеристика, определяща това двама души да са заедно.

Склонности да се разбираме с другите еволюира у вида ни, за да можем да работим заедно по общи цели и с еоказва, че все още е определяща за живота ни. Привлекателността е пряко свързана с тази склонност.

Макар приликата в останалите характеристики също да е от значение, ,доброто отношението на човек към другите, склонността да намира общото с тях и да постига разбиране са тайната, която стои в основата на всяка успешна връзка.

Източник: BBC

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари