Историята на Свети Николай или Дядо Коледа

19 дек. 2023, 13:16
santa keeping gifts
 Автор: AleksM
Прочетена:

Всички познаваме образа на Дядо Коледа, но знаем ли неговата история? Реален човек ли е или е измислен образ, който да радва децата? Ако сте се чудили какви са причините да играете на Дядо Коледа всяка година, сега ще разберете, от къде се заражда тази традиция?

Кой е Дядо Коледа?

Човекът зад историята на Дядо Коледа е епископ, Свети Николай. Той е живял през четвърти век, в Мира, Мала Азия, днешна Турция. От малък остава сирак, но живее добре, защото родителите му, му оставят голяма сума пари.

Най-известната легенда за Свети Николай разказва как е помогнал на беден човек, който имал три дъщери. Човекът бил толкова беден, че нямал достатъчно пари за зестра, така че дъщерите му не могли да се оженят. Една нощ Николай тайно пусна торба със злато през комина в къщата. Торбата падна в чорап, който е окачен до огъня да съхне. Така се поставя началото на коледните чорапи, окачени на камината.

Това се повтори по-късно и с втората и третата дъщеря. Бащата, решен да открие човека, който му е дал парите, тайно се скрил и видял как Николай пуска торба със злато.Той помолил мъжа да не казва на никого какво е направил, защото не искал да привлича вниманието върху себе си. Но скоро новините се разчула и когато някой получи таен подарък, се смятало, че може би е от Николай. Заради своята доброта Николай бил обявен за светец.

Свети Николай

Предимствата на историите, предавани от поколение на поколение е, че се превръщат в легенди. Според едно от преданията, той е светец не само на децата, но и на моряците. Една история разказва, как помага на моряци, застигнати от силна буря, край бреговете на Турция. Те се помолили на Св. Николай да им помогне. Изведнъж той се появил, на палубата пред тях и наредил на морето да се успокои. Бурята утихна и те успяха да отплават безопасно.

Смята се, че Свети Николай, е починал на 6 декември през 343 г. През 1087 г. костите му са откраднати от Турция от италиански търговски моряци. Сега костите се съхраняват в църквата на негово име в италианското пристанище Бари. На празника на Св. Николай на 6 декември, моряците от Бари все още носят статуята му от катедралата в морето, за да може той да благослови водите и така да им осигури безопасно плаване през цялата година.

Как Свети Николай стана Дядо Коледа?

През 16-ти век в Северна Европа, след реформацията, историите и традициите за Свети Николай стават непопулярни. Но някой трябва да раздава подаръците на децата на Коледа, така че в Обединеното кралство, особено в Англия, той става „Св. Коледа“, „Дядо Коледа“ или „Стареца Коледа“. Много сюжетни пиеси през Средновековието показват как да играете старя герой и какъв е неговия образ във Великобритания и части от Северна Европа.

Във Франция тогава той е известен като „Père Nöel“. В някои страни, включително части от Австрия и Германия, става „Christkind“ или „Christkindl“. Много страни, особено в Европа, празнуват Никулден на 6 декември.

В Холандия и някои други европейски страни децата оставят обувки, вместо чорап на 5 декември, в навечерието на Никулден, за да бъдат напълнени с подаръци. Те също вярват, че ако оставят малко сено и моркови в обувките си, за коня на Синтерклаас, ще им остави малко сладкиши, в замяна. Холандските заселници в САЩ взимат със себе си историите за Свети Николай или „Синтерклаас“, както той е известен в части от Северна Европа.

Популярността на Дядо Коледа се засилва, в началото на 1800 г., когато писатели, поети и художници, преоткриват старите холандски истории за Свети Николай. В техните нови и преработени истории, Свети Николай, става Дядо Коледа.

Германските заселници в САЩ също пренасят своите истории за Christkindl, които стават известни като „Kris Kringle“.  Синтерклаас става известен, като Дядо Коледа, името Крис Крингъл е добавено като друго име за Дядо Коледа. През 1821 г. в Ню Йорк е публикувана анонимна поема, наречена „Старият Сантеклаус с много наслада“. Това беше първият път, когато Дядо Коледа/Свети Николай е представен в шейна, теглена от елен. Стихотворението е публикувано с осем илюстрации в книга, наречена „Приятелят на децата: новогодишен подарък за малките от пет до дванадесет“. Това са най-ранните изображения на Дядо Коледа.

Образът на Дядо Коледа по света

Дядо Коледа в Обединеното кралство и американският Дядо Коледа си приличат все повече и повече през годините и сега са един и същ образ. Някои хора казват, че Дядо Коледа живее на Северния полюс. Във Финландия смятат, че той живее в северната част на страната им, наречена Лапландия. Но всички са съгласни, че той пътува из небето с шейна, теглена от елени. Влиза в къщите през комина, през нощта и поставя подаръци за децата, пред семейната коледна елха.
Децата получават подаръците си в нощта на Бъдни вечер или рано сутринта на Коледа.

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари