Косово премахва сръбския динар

1 фев. 2024, 13:43
,
 Автор: Teodora Илиева
Прочетена:

Косово прие нова регулация, според която в частично признатата от международната общност държава, няма да се ползва сръбската валута динар.

Новата регулация влиза в сила на 1 февруари, а в нея се казва „ Единствената валута, приета за плащания и транзакции в Косово е еврото“.

Косово приема еврото като разплащателна валута през 2002г, без да е член на ЕС или еврозоната, но динарът се използва от 120-те хиляди сърби, които живеят в страната. Премахването на динара ще изключи сръбското малцинство от финансовата система на страната, смятат анализатори.

Белград подкрепя сръбската общност с около 120 милиона евро на година.

Новата забрана вече доведе до затваряне на някои банки, които все още нямат лицензи, по които да осъществяват дейност в съответствие с новата регулация.

Съюзниците на Косово призовават за премахване на тази забрана, заради опасност от повишаване на напрежението.

„Притесняваме се за влиянието на регулацията върху училищата и болниците, за които към момента няма алтернатива.“ казват представители на Франция, Германия, Великобритания и САЩ. Според тях, е нужен по-продължителен период на преход и повече разяснения за хората.

Според властите в Косово, новата регулация ще помогне за борбата с корупцията и прането на пари, както и с нерегулираните потоци валута, които идват от Сърбия „в пътнически чанти“ и се разпростряняват от „нерегистрирани и нелицензирани офиси“.

Сръбското правителство вижда в този ход провокация, която почти сигурно ще попречи на усилията за сваляне на напрежението между Белград и Косово.

 

Източник: AP News

 

Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари